Scumpirea prețului ar putea intra în vigoare începând cu luna octombrie. Informația a fost confirmată, pentru Unimedia.info, de către directorul întreprinderii, Vadim Ceban, transmite știri.md.

”Vom adresa o solicitare în acest sens către ANRE. În cazul în care prelungim contractul cu Gazprom avem toate premisele să cerem majorarea tarifului. Astfel, din trimestrul 4, prețul la gaze va fi mai scump. Prognozăm o creștere a tarifului de peste 35%, până la 6 lei. Altfel, noi ne întoarcem la tarifele care au fost în 2015-2016, de 6,2 lei pentru un metru cub”, a precizat șeful Moldovagaz, pentru UNIMEDIA.

Noul tarif va intra cât de curând în vigoare

Când ar putea intra în vigoare noul tarif pentru consumatorii finali, Vadim Ceban a răspuns:

„Sperăm că acest lucru se va întâmpla în scurt timp, avem încă 12 zile pentru negocierea contractului, până la 30 septembrie. Procedura poate dura și 2 săptămâni și o lună și mai mult, dar sperăm că ANRE va reieși din termeni reali, ca să nu ajungem în incapacitate de plată”.

Săptămâna trecută, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că urmărește evoluția prețurilor la gaz pe piața internațională și discută cu reprezentanții MoldovaGaz, în contextul necesității semnării unui nou acord cu Gazprom de livrare a gazelor naturale.

Negocierea cu Rusia, responsabilitatea MoldovaGaz

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat, anterior, că negocierea noului contract cu Rusia privind achiziționarea de gaze naturale este responsabilitatea MoldovaGaz. „Este o formulă care este stabilită deja și este vorba despre relații comerciale contractuale între două instituții”, a precizat șefa statului.

Cauza scumpirii, bursele internaționale

Republica Moldova negociază un nou contract cu Gazprom privind achiziționarea de gaze naturale. Șeful MoldovaGaz a declarat deja că o scumpire devine inevitabilă, având în vedere tendințele la bursele internaționale. Unele estimări indică o eventuală majorare a tarifului pentru consumatorii finali de aproximativ 30 la sută.

La rândul său, opoziția parlamentară susține că actuala guvernare ar putea obține un preț mai mic pentru țara noastră, dacă „nu va submina relațiile cu Federația Rusă”.