Despre situaţia apărută a vorbit astăzi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, medicul veterinar Veronel Bolborea, scrie adevarul.ro.

„Dacă pesta micilor rumegătoare evoluează în zona Mării Negre către graniţa cu Turcia, gripa aviară evoluează în linie dreaptă de la graniţa cu România până la Plovdiv, aproximativ 200, 200 şi ceva de kilometri. Acolo a afectat mari exploataţii comerciale de păsări şi raţe, bulgarii sunt mari crescători de raţe, şi situaţia tinde să devină din ce în ce mai riscantă şi pentru judeţul nostru. Aşa că dacă discutăm la ora actuală despre situaţia judeţului Olt, să ştiţi că o aşteaptă mari riscuri, având în vedere zone din vecinătatea noastră, nu numai judeţe, dar şi ţări“, a spus Bolborea.

În contextul datelor privind asigurarea zonei de supraveghere în judeţul Olt, judeţ la această dată fără pestă porcină africană, dar care se învecinează cu judeţe afectate de pestă, şeful DSVSA Olt a vorbit şi despre pericolul care îi paşte pe crescătorii de oi şi capre, care au fost informaţi prin intermediul pliantelor distribuite. Deşi pesta micilor rumegătoare, spre deosebire de pesta porcină africană, poate fi prevenită prin vaccinare, nu se va apela la vaccin, a mai informat şeful DSVSA, şi asta pentru că în cazul evoluţiei maladiei costurile ar fi chiar mai mari.

În Uniunea Europeană nu se vaccinează împotriva pestei micilor rumegătoare pentru că este afectată din punct de vedere comercial. Statul care vaccinează nu mai poate să facă comerţ intracomunitar şi sunt foarte multe state din afara comunităţii care nu acceptă. Din câte am înţeles Bulgaria acceptă situaţia fără vaccinare, iar România, făcând parte din Uniunea Europeană, se aliniază la acest standard şi nu vaccinează. Deocamdată la noi nu evoluează boala, noi trebuie să fim atenţi să nu intre şi pe teritoriul nostru“, a mai spus Bolborea.