UPDATE 1: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat marţi că procedura de avizare a lui Sebastian Cucoş pentru definitivarea la conducerea Jandarmeriei Române este în curs, colonelul ocupând deocamdată funcţia ca interimar. 

„În acest moment, Sebastian Cucoş este inspectorul general al Jandarmeriei Române. Suntem încă în procedura de avizare. Teoretic, şi astăzi poate să primească avizul de la Cotroceni, de la CSAT. Noi am făcut demersurile şi am depus toate documentele în timp util”, a declarat Carmen Dan la sediul MAI. 

Potrivit informaţiilor apărute în presă, lui Sebastian Cucoş îi expiră, marţi, al doilea mandat de şase luni ca inspector şef interimar al Jandarmeriei Române.

Ministrul Carmen Dan a declarat, marţi, că şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, este în acest moment în funcţia interimară şi că a transmis către preşedintele Klaus Iohannis o cerere de definitivare a mandatului, pentru a evita situaţia ca instituţia să rămână fără conducere, conform Mediafax.

„În acest moment, Sebastian Cucoş este inspectorul general al Jandarmeriei şi, teoretic, suntem în procedura de avizare. Şi astăzi poate să primească avizul de la Cotroceni, de la CSAT. Noi am depus toate documentele în timp util, ca să nu ajungem în situaţia asta (ca Jandarmeria Română să rămână fără conducere, n.r.)”, a declarat, marţi, ministrul Carmen Dan.

Întrebată de către jurnalişti dacă are informaţii potrivit cărora preşedintele Klaus Iohannis evită să semneze avizul pentru mandatul definitiv al lui Cucoş, Carmen Dan a răspuns: „Nu ştiu dacă s-a opus sau nu, ştiu doar că suntem în procedură. Nu am discutat cu domnul preşedinte”.

Precizările vin după ce şefului Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, urmează să îi expire, în aceste zile, al doilea mandat de inspector general interimar al instituţiei.

 

UPDATE 2: Administraţia Prezidenţială informează că luarea unei decizii a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în ce priveşte numirea colonelului Sebastian Cucoş în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române ar urma să se realizeze abia după pronunţarea organelor judiciare abilitate cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române de la protestul din 10 august. 

„Având în vedere evenimentele din data de 10 august, din timpul protestului din Piaţa Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării privind numirea colonelului Cucoş Gheorghe-Sebastian în funcţia de inspector general să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei şi deciziei CSAT în cadrul unei viitoare şedinţe, luând în considerare şi concluziile anchetelor organelor judiciare competente”, a informat Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat. 

Conform aceleiaşi surse, preşedintele şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu au atribuţii în ceea ce priveşte problematica interimatului funcţiei de inspector general al Jandarmeriei Române, aceasta fiind de resortul ministrului Afacerilor Interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. 

Administraţia Prezidenţială a menţionat că pe 1 august, Ministerul Afacerilor Interne a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de avizare de către CSAT a numirii colonelului Cucoş în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române. 

„Documentaţia referitoare la propunerea de avizare a numirii ofiţerului în funcţia menţionată se află în lucru la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, potrivit legii proprii de organizare şi funcţionare, adoptă hotărâri prin consens, în cadrul şedinţelor semestriale ale acestuia sau în intervalul dintre şedinţe, cu acordul individual al membrilor Consiliului”, se mai arată în comunicat, conform Agerpres.

 

”Sebastian Cucoș a fost împuternicit la conducerea instituției din August 2017. Două împuterniciri de câte 6 luni. Între timp a susținut un interviu cu „protectoarea” lui, Carmen Dan. Până azi ar fi trebuit numit în funcția pe care a ocupat-o un an provizoriu. Nu a fost numit pentru că nu a primit avizul CSAT. Astăzi expiră cea de-a doua împuternicire, iar secretara școlii din Videle trebuie să găsească o soluție. Nu are cum să-i dea o a III-a împuternicire, nu are cum sa-l numească. Dacă tovarășa Carmen Dan își face ambiția, Jandarmeria rămâne fără șef. Oricum, începând de azi, orice ordin semnat de Cucoș este lovit de nulitate!!!”, a scris Mihai Belu.

Reprezentanții Jandarmeriei nu au confirmat știrea.