Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dat joi asigurări că în 2019 românii vor circula pe autostradă de la Sibiu la Nădlac. El a arătat că până la finalul anului va fi deschis traficului și lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, între Ilia și Holdea.

Este vorba de 21 de kilometri, pentru care statul a reziliat contractul cu constructorul spaniol care realizase lucrarea în proporție de 99%. Lotul are probleme, fiind constatate fisuri.

”Astăzi vă spun foarte clar, pe Autostrada Lugoj-Deva, lotul 3 – 21,1 kilometri, putem discuta de anul 2019 ca o certitudine, în condițiile în care finalizăm expertiza pe poduri, se finalizează lurările la podul peste Mureș și putem să discutăm de darea în trafic a celor 21 de kilometri de autostradă, împreună cu nodul Holdea, astfel încât românii să poată circula pe autostradă de la Sibiu la Nădlac în anul 2019”, a declarat Lucian Bode, la Digi24.

Bode a uitat însă de problemele de pe lotul 2 din Autostrada Lugoj-Deva, unde din cauza tunelurilor pentru urși, finalizarea lucrărilor mai durează câțiva ani.

El a explicat și care sunt motivele pentru care lucrările de infrastructură bat pasul pe loc. Ministrul susține că proiectele sunt prost făcute, procedura de achiziție durează ani de zile, este urmatată de contestații, după ce este declarat câștigătorul până la semnarea contractului mai durează 3-4 ani de zile, iar în faza de implementare a proiectului sunt diverse probleme precum subcontractori neplătiți sau antreprenori care nu își îndeplinesc obligațiile contactuale.

Lucian Bode a vorbit și despre Autostrada Unirii, proiect care ar urma să fie făcut din fonduri europene.

”Este un obiectiv de importanță strategică. Îmi doresc să finalizez documentația pe fonduri europene și după aceea să aplicăm pentru finanțare”, a mai spus ministrul Transporturilor.