Mai mult de jumătate din cei 300 de membri ai parlamentului au votat în favoarea declaraţiei de politică generală a lui Samaras, cu accent pe privatizare şi relansarea economiei, un vot ce a intervenit cu doar câteva ore înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro la Bruxelles, unde viitorul Greciei rămâne încă pe agendă.
Toţi cei 179 de deputaţi ai celor trei partide care susţin guvernul – conservator Noua Democraţie (ND), socialist PASOK şi stânga democrată moderată Dimar – au votat pentru, notează AP.

Cele 121 de voturi împotriva guvernului au fost exprimate de parlamentarii coaliţiei stângii radicale SYRIZA, Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă), extrema-dreaptă Zori de Aur (Hryssi Avghi) şi partidul comunist KKE.

Câştigător al alegerilor legislative din 17 iunie dar fără majoritate, Samaras, preşedintele partidului de dreapta Noua Democraţie, a format un guvern de coaliţie cu socialiştii PASOK şi micul partid al stângii democrate Dimar, putând conta astfel pe un total de 179 de locuri în parlament.

"Noi trebuie să ne menţinem în zona euro, potrivit verdictului poporului grec", a declarat primul ministru la închiderea dezbaterilor în parlament asupra politicii sale generale începute vineri.

Samaras s-a angajat să continue reformele menţionate în al doilea plan de ajutorare a ţării, dictate de creditorii UE şi FMI şi votate în februarie de parlament, dar rămase în urmă în aplicare după o paranteză de trei luni de campanie electorală.

El mizează mai ales pe relansarea vastului program de privatizare pentru a umple vistieria goală a statului şi a promis sa relaxeze austeritatea impusă de creditorii UE şi FMI, dar care a aruncat ţara într-o gravă recesiune, menţionează AFP.

Guvernul intenţionează să ceară creditorilor un termen suplimentar pentru ca "ajustarea bugetară să nu intervină în cei doi ani prevăzuţi", ci după scadenţa de la sfârşitul anului 2014 convenită în planul UE-FMI

Sursa: Agerpres