Trec destul de des pe strada Eminescu, însă până de curând nu am știut că foarte aproape de Piața Romană, undeva pe dreapta, există un restaurant. Deși probabil am stat de nenumărate ori în mașină la stop chiar în dreptul lui și, mai ales de când trebuie să scriu pentru această rubrică, obișnuiesc să „vânez“ toate restaurantele care îmi ies în cale. Despre Bistro Antique am aflat întâmplător de pe internet, pentru că cei de acolo organizează frecvent evenimente cu degustări de vinuri, care par să fie destul de populare după numărul mare de menționări de pe diverse site-uri. După ce am tot amânat să le trec pragul, mi-am adus aminte de existența lui când eram prin zonă și, în miezul unei zile destul de călduroase, căutam în minte, prin apropiere, o terasă cât mai răcoroasă. 
Intrarea de la Antique este destul de puțin atrăgătoare și am înțeles de cum am văzut-o de ce mi-a „scăpat“ acest restaurant până acuma. De-afară locul pare părăsit. Oricum, destul de puțin îmbietor. Însă odată ajuns în interior îți dai seama că restaurantul acesta merită o intrare mai bună. Iar în spatele clădirii, undeva între case, au o terasă destul de verde și cochetă, pe care am remarcat-o și în pozele de pe internet. Am avut surpriza să descopăr înăuntru o ambianță destul de plăcută, un loc  amenajat cu gust, în stilul cârciumilor mici de familie, cu un concept unitar, cu multe obiecte de decor vechi, care par să spună fiecare câte o poveste. Culorile sunt cam închise în încăperi, bineînțeles, în acord cu conceptul de design, însă asta face ca interiorul care nu se bucură de prea multă lumină naturală să pară destul de sumbru în timpul zilei. Eu, unul, m-am așezat pe terasă și nu mi-a părut deloc rău, pentru că locul este foarte plăcut desenat și îți dă o energie pozitivă.
După prima impresie, aș fi jurat că voi primi un meniu din acela stufos, cu multe feluri de mâncare de largă răspândire în bucătăria internațională. Ei bine, n-a fost așa. Ba chiar mi s-a părut cam mic, însă m-am gândit că felurile acelea puține pe care le au trebuie să fie și foarte reușite. Prin contrast, lista de vinuri este foarte generoasă. Dacă vrei să iei cina în oraș și băutura să-ți fie temelie, acolo poți să găseșți o selecție de vinuri românești foarte bune, la prețuri destul de accesibile. Probabil nu întâmplător, denumirea completă a restaurantului este Antique Bistro&Wines. 
Prețurile mâncării sunt rezonabile. Clienții sunt destul de puțini, din câte am observat, iar o posibilă explicație poate fi și poziționarea pe o stradă destul de aglomerată și într-o zonă unde cu greu poți găsi un loc de parcare. Dacă veți merge acolo, vă sfătuiesc să alegeți metroul sau taxiul. Este mult mai practic și e păcat să nu încercați unul dintre vinurile pe care le au cei de la Antique în meniu. Despre serviciu îmi vine greu să spun lucruri prea bune, pentru că am nimerit un ospătar care, în mod evident, de-abia fusese angajat. Foarte amabil, însă mai deloc pregătit să-mi răspundă la întrebări. Iar asta în condițiile în care, așa cum pomeneam mai devreme, meniul de mâncare este cât se poate de subțire.  A reacționat însă bine când l-am rugat să-mi mai perpelească un pic pieptul de rață, care era inițial destul de „nefăcut“. S-a mișcat repede și, judecând după rezultat, a știut cum să transmită mesajul meu către bucătărie în așa fel încât friptura să fie pe gustul meu la a doua încercare.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La început am mâncat o cremă de broccoli destul de gustoasă
(14 lei). La felul doi vă recomand să încercați mușchiulețul de porc cu sos Dijon, servit cu cartofi la cuptor (27 de lei) sau fileul de biban cu aceeași garnitură (47 de lei). Pieptul de rață de care povesteam mai devreme este servit cu orez basmati oarecum banal și destul de scump (65 de lei). Din lista de vinuri vă recomand să încercați Rusalca albă de la Oprișor sau Cuvee Vișan de la Gramma.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore. Legendă:

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Antique Bistro & Wines
Adresa: Strada Mihai Eminescu nr. 33
Telefon: 0768 924 960
www.bistroantique.ro