Potrivit unui comunicat de presă transmis de DSVSA Constanţa, anul acesta nu s-a constatat niciun caz de roxiinfecție alimentară pe litoralul românesc.

“Principalul obiectiv al acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică”, a transmis ANSVSA printr-un comunicat de presă.

S-au dat amenzi usturătoare

Începând cu luna iunie, activitatea inspectorilor sanitari veterinari s-a axat pe îndrumarea operatorilor economici prin oferirea de informaţii privind instrucţiunile tehnice, normele şi recomandările prevăzute de ghidurile europene şi actele normative stabilite la nivel naţional. Inspectorii sanitar veterinari au constatat că marea majoritatea a operatorilor economici respectă condiţiile de siguranţă şi sănătate publică.

Echipele de control de pe litoral au verificat începând din data de 13 iulie, 1.341 de unităţi de alimentaţie publică: 464 de restaurante, 216 magazine alimentare, 163 de fast food-uri, 117 baruri, 105 unităţi tip bufet, 80 de laboratoare patiserie/cofetărie, 57 de rulote, 42 de braserii. 21 de pizzerii, 18 snack baruri, 12 tonete, opt bistro-uri, opt gelaterii, şapte cofetării/patiserii, cinci autoutilitare, patru supermarketuri, trei pensiuni, trei standuri cu produse alimentare, trei unităţi cu produse congelate, două café-baruri, o carmangerie şi un magazin de peşte.

“Principalele neconformităţi constatate au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile unde se manipulează şi prelucrează alimente, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau semipreparatelor în acelaşi spaţiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare a peştelui, ouălor şi cărnii de pasăre”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Medicii veterinari au aplicat 343 de amenzi, în valoare de 2.163.800 de lei, au emis două ordonanţe de interzicere a activităţii şi opt de suspendare a activităţii la unităţi de alimentaţie publică.

De asemenea, în timpul Comandamentului Estival au fost retrase de la vânzare aproape 300 de kilograme de produse alimentare.