”Noi ne gândim în felul următor: dacă o Uniune Energetică ar însemna să se asigure o medie europeană a preţurilor, pentru că preţurile se integrează într-o piaţă internă şi, normal, că şi preţurile din piaţa internă unică se aliniază la un preţ mediu. Va fi un preţ mediu egal peste tot. Din acest punct de vedere, noi, care la ora actuală avem un preţ sub media europeană, am putea teoretic să tindem să ajungem la preţul internaţional, care este unul mai mare. El se va egaliza. Teoretic, nu putem să urcăm la nivelul existent pentru că noi venim cu un preţ mai mic, dar se va face o medie mai mare decât preţul existent, mai mică decât preţul internaţional, dar mai mare decât cel pe care îl avem acum. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare, dar cei care iniţiază această Uniune Energetică precizează faptul că, chiar dacă plătim ceva în plus, o să avem siguranţă”, a afirmat Havrileţ, prezent la dezbaterea ”Uniunea Energetică: Securitatea surselor de furnizare, piaţă internă funcţională, eficientă energetică şi interconectare”.

Potrivit şefului ANRE, teoretic tarifele de reţea sunt mai ieftine în România decât tarifele din alte state, iar în momentul în care se egalizează tarifele de reţea acestea nu pot să se egalizeze în jos, la nivelul României. Havrileţ nu a precizat care ar putea fi nivelul scumpirii, însă a declarat că 'este vorba de câteva procente' şi că efectele nu se vor vedea imediat, deoarece realizarea proiectului va dura între 3 şi 5 ani.

Preşedintele ANRE a subliniat că, în 2011-2012, România plătea câte 1,7 miliarde de dolari pe an pentru importul de gaze naturale. Anul trecut, nivelul necesar de import a ajuns la un nivel de 7,5%, cel mai mic din istoria importurilor din România, cu o valoare de 250 de milioane de dolari. (Sursa: Agerpres)