Începând cu 31 mai, din pricina poluării, două străzi din cartierul Altona-Nord din Hamburg vor fi închise pentru camioanele şi autovehicule diesel mai vechi, ce nu respectă standardul Euro6 privind emisiile poluante. Iar exemplul ar putea fi lesne urmat şi de alte orașe germane. Această mişcare este sprijinită de o hotărâre a Curții Administrative Federale, care a declarat că interdicțiile de circulaţie vizând motoarele pe motorină sunt legale şi că prevederile privind calitatea aerului au prioritate.

Aceasta este, de asemenea, şi opinia Comisiei Europene, care a acţionat în judecată la Curtea Europeană de Justiție șase state membre, inclusiv Germania, pentru aerul poluat din multe orașe. CE face referire la valorile limită din UE pentru oxidul de azot, obligatorii pentru toate țările europene începând cu 2010. Opt ani mai târziu, Germania este încă departe de a respecta aceste valori. Nivelurile de oxid de azot sunt prea mari în aproximativ 70 de orașe germane, inclusiv din cauza faptului că guvernul federal nu a acţionat eficient pentru a implementa în timp util cerințele UE.

Eşec politic pe toate planurile

Reducerea traficului aflat în continuă creștere nu a preocupat pe nimeni în naţiunea automobilului. Şi de ce ar fi făcut-o? Industria auto a spus din capul locului că protecția climei, calitatea aerului și călătoriile nestingherite cu maşina pentru cetățenii liberi pot să coexiste.Maşinile electrice sunt încă o prezenţă exotică pe străzile germane. Ele nu sunt foarte atrăgătoare, cel puţin deocamdată, pentru potențialii cumpărători. Lipsa infrastructurii de încărcare a bateriei şi tarifele mari la electricitate în Germania îi ţin deoparte pe clienţi. Guvernul federal s-a rezumat mult prea mult timp doar la apeluri politice fără rezultate, în loc să promoveze electromobilitatea prin stimulente financiare. Primele de cumpărare și avantajele fiscale au venit tardiv și nu sunt suficiente pentru a compensa dezavantajele.

Şarlatanii încă sunt activi

La mai bine de ani după scandalul „Diesel Gate” din SUA, în care a fost implicată compania VW, toți producătorii germani au ajuns să fie afectaţi de probleme similare. Numai în luna martie, producătorul de automobile BMW a rechemat în service modelele seriilor 5 şi 7 echipate cu motoare pe motorină. În luna mai a fost rândul Audi, urmată de Porsche, ambele companii recunoscând că au instalat dispozitive ilegale în echipamentele de purificare a gazelor de eșapament. Iar acum, a venit şi rândul Daimler.

 

Deși Daimler respinge orice acuzaţie, cine mai poate crede varianta contructorilor auto? „Desigur, industria auto germană nu numai că trebuie criticată. Este de necrezut, spun eu, câtă încredere a pierdut această branşă în urma scandalului privind motoarele diesel”, a declarat, recent, cancelara Angela Merkel în Bundestag. Se poate presupune că Angela Merkel este în continuare sceptică față de producătorii de mașini. Cu toate acestea, şefii cu greutate din industria auto nu au a se teme de consecinţe politice din partea şefei guvernului federal.

Merkel şi industria auto

Industria auto asigură aproximativ 800 000 de locuri de muncă în Germania și produce aproape o cincime din totalul exporturilor. Orașele și comunităţile care găzduiesc uzinele producătorilor de automobile sunt cele mai prospere din țară. Ar trebui să rămână așa. Cei care suferă din cauza aerului murdar sunt consumatorii, care au cumpărat cu bună-credință vehicule diesel și nu mai au voie să le conducă peste tot. Chiar și contribuabilul ar putea avea de suferit, dacă acțiunea Comisiei Europene va avea succes, forţând Germania să plătească amenzi.Angela Merkel reacționează ca o persoană ai cărei protejaţi au făcut-o de oaie. Îi ceartă, dar nu schimbă foaia. „Nu poate fi în interesul nostru ca măsurile politice să slăbească industria automobilelor, astfel încât să nu mai aibă puterea de a investi în viitor”, a spus cancelara în același discurs.

E scump, dar nu pentru industrie

Ideea modificării tehnice a vehiculelor diesel mai vechi, astfel încât acestea să respecte limitele de poluare, este lipsită de sens, potrivit Angelei Merkel. „Mii de euro – fie că este vorba 2000, 3000 sau 5000 – și doi-trei ani de muncă pentru o mulțime de ingineri, care trebuie să se afle cum se poate obține omologarea, date fiind schimbările efectuate la motor. Este aceasta activitatea potrivită pentru industria auto?”, a întrebat ea în Bundestag, fără a lăsa vreo îndoială în legătură cu poziţia pe care o apără.

Relația strânsă între cancelar și industria automobilelor nu este ceva nou. „Cancelar Maşină” a fost numit chiar și Gerhard Schröder, care, din postura de premier al landului Saxonia Inferioară, activa şi în consiliul de supraveghere al Volkswagen, înainte de a deveni cancelar în 1998.

 

Un titlu pe care Angela Merkel, care i-a urmat în funcţie lui Schröder în 2005, l-a preluat fără probleme. Angela Merkel nu a susţinut niciodată ideea interdicţiilor de circulaţie împotriva automobilelor diesel. Măsurile care apar acum, vin împotriva voinței sale, motiv pentru care şefa executivului îşi va asuma cu greu responsabilitatea politică pentru acest lucru. Ceea ce reprezintă o palmă pentru milioane de cetățeni. Din 2011 până în 2015, șase din zece automobile diesel vândute în Germania au fost produse de Audi, BMW, Mercedes și VW. Astăzi, trei sferturi din emisiile de dioxid de azot sunt cauzate de autoturismele diesel.

Program de urgență pentru controlul poluării aerului

De aceea, Angela Merkel vrea să privească acum spre viitor. „Nu ar trebui acum să ne unim forțele și să spunem industriei auto că trebuie să investească în viitorul mobilității, în maşini autonome, în sisteme alternative de transmisie, în timp ce noi vă sprijinim?“, a întrebat Angela Merkel. Recondiționarea de tip hardware pentru motoarele diesel vechi este desuetă.„Ne află pe un drum foarte, foarte bun”, a spus cancelara, invocând măsurile imediate privind combaterea poluării aerului, decise împreună cu ministerul federal al Transporturilor, şi menite să pareze acuzațiile Comisiei Europene. Guvernul a creat programe de sprijin „fără precedent” pentru a ajuta comunitățile, subliniază Merkel.

Epilogul juridic al scandalului din jurul motoarelor diesel prezintă mai puţin interes pentru Angela Merkel, deoarece acest lucru afectează, punctual, câţiva manageri și nu prea-importanta industrie auto. Procurorii din Germania investighează în prezent aproximativ 50 de persoane, suspectate de fraudă în detrimentul consumatorilor germani. Un rechizitoriu nu există încă.

Articol realizat de Sabine Kinkartz pentru DW.com