Ministrul Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu ambasadorul Japoniei la Bucureşti cu care a abordat subiectul privind dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării. În context, ministrul Tîlvăr a exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală româno-niponă în domeniul apărării, evidențiind încărcătura simbolică a anului 2021, când cele două state au aniversat 100 de ani de relații bilaterale, precum şi discuţiile bilaterale în domeniul apărării, la nivel de director general, din anul 2022, mai arată comunicatul de presă al MApN.

Astfel, a fost exprimat angajamentul de continuare a dialogului politico-militar în scopul inițierii cooperării în domeniul apărării, prin identificarea de proiecte comune în domenii precum: învățământ militar, istorie militară, asistență umanitară sau reconstrucție post-conflict.

Document care să asigure cadrul juridic în domeniul apărării

Totodată, în vederea inițierii cooperării, s-a evidențiat necesitatea elaborării și semnării unui document bilateral care să asigure cadrul juridic în domeniul apărării, mai indică sursa citată

În ceea ce privește agenda NATO, oficialul român a salutat vizita recentă a secretarului general NATO la Tokyo, în contextul consolidării cooperării Alianței Nord-Atlantice cu Japonia, în timp ce, în arealul UE, a evidențiat cooperarea strânsă dintre Uniune și Japonia.

În același timp, ministrul român al Apărării a urat succes statului partener în exercitarea mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024 și a evidențiat buna cooperare dintre militarii români şi japonezi în cadrul misiunilor ONU desfășurate în comun, conchide sursa menționată.

Ministrul Apărării, la Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina

Trebuie amintit că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a aflat, timp de două zile la Bruxelles, acolo unde a participat la Reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina (formatul Ramstein) și la Reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO.

Potrivit informării date de instituție, reuniunea miniștrilor aliați ai Apărării s-a înscris în calendarul curent și s-a concentrat, în principal, pe discutarea continuării sprijinului oferit Ucrainei și a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianței de la Madrid, din iunie 2022, și în perspectiva pregătirii pachetului decizional pentru Summit-ul NATO de la Vilnius, care va avea loc în vara acestui an.

Sesiunea i-a avut ca invitați pe miniștrii apărării din Suedia, Finlanda și Ucraina și pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate. La Bruxelles, au fost discutate și aspecte referitoare la împărțirea echitabilă a responsabilităților la nivelul aliaților și modalităților de consolidare ale Angajamentului pentru Investiții în Apărare/DIP post- 2024.