Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, şi-ar fi angajat la Bucureşti patru apropiaţi din cadrul Organizaţiei Judeţene PNL Iaşi, plus un proaspăt pensionar din Serviciul Român de Informaţii Iaşi, scrie Reporter de Iaşi.

Oana Ștefania Strâmbu a devenit consilier în cadrul Ministerului Mediului pe 30 iunie. Strâmbu a fost membru al Asociaţiei Tinerilor Ieşeni, la care acelaşi Alexe a fost membru fondator şi preşedinte.

În anul 2015, între cei doi s-a derulat o afacere extrem de dubioasă din bani publici. Asociația Help People and Nature, o asociație înființată în anul 2011 de către Costel Alexe și soția sa, a obţinut un proiect din fonduri europene în valoare de 1,65 milioane lei. Obiectul era protejarea habitatului dintr-o arie protejată de lângă Iași, cap de afiș fiind o specie de vipere. O firmă nou înfiinţată de către Oana Ștefania Strâmbu a primit 246.000 de lei pentru furnizarea de materiale de informare, deşi se pare că acestea au avut un cost total de circa 65.000 de lei. La finalul proiectului, reprezentanții asociației au recunoscut că au depistat doar trei vipere.

Consilierul judeţean PNL Iaşi Marius Dănuț Minea a devenit celebru după ce a împrumutat PNL cu 1,14 milioane de lei pentru cheltuielile efectuate la alegerile europarlamentare, deşi nu deţinea vreo avere. Schema a fost simplă: fusese formată o piramidă de „împrumutători” (mare parte din ei membri PNL) către Minea, care a donat mai departe 1,14 milioane lei adunați către partid. Autoritatea Electorală Permanentă a decontat banii către Minea, iar acesta i-a restituit, mai notează Reporter de Iaşi.

Acum, soţia acestuia, Ana Maria, a fost angajată, tot de la data de 30 iunie, consilier la cabinetul secretarului de stat Iulian Octavian Stana. Înainte, Ana Maria Minea figura ca angajată la cabinetul parlamentar al senatorului PNL Iulia Scântei.

La începutul lunii iunie, la Ministerul Mediului a mai fost angajată şi soţia liderului PNL Neamţ, deputatul Corneliu Mugurel Cozmanciuc. Roxana Teodora lucrase înainte de asta ca șef al Serviciului Juridic la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, iar acum este directorul de cabinet al secretarului de stat Gelu Puiu.

De la jumătatea lunii iunie, tot la cabinetul secretarului de stat Gelu Puiu a fost angajat şi Alexandru Calance, membru al Organizației Municipale PNL și fotograf.

Interesantă mai este şi angajarea la Ministerul Mediului, de la sfârşitul lunii iunie, a lui Ştefan Laurenţiu Rusu, tot pe postul de consilier al unuia dintre secretarii de stat. Potrivit declarației de avere a acestuia, Rusu a lucrat anterior la Unitatea Militară 0807, adică Serviciul Român de Informații Iași, de unde s-a şi pensionat. Ştefan Laurenţiu Rusu a avut acolo un salariu de circa 5.000 de lei/lună, iar acum încasează o pensie de aproape 4.000 de lei/lună.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea