Thailanda este prima țară din lume care folosește androizi pentru a lupta contra Covid-19, scrie El Pais.

Ninja în acțiune

Roboții sunt denumiți ”ninja”, iar misiunea lor este să detecteze bolnavii de coronavirus, să ajute la tratarea lor și să protejeze personalul medical. Dotați cu tehnologie 4G, aceștia pot testa temperatura persoanelor și pot descoperi simptomele infectării cu Covid-19. Tot cu ajutorul lor, medicii discută cu pacienții de la distanță, prin videoconferință.

Distribuie medicamente

Creatorii roboților au promis că în curând ”ninja” vor aduce mâncarea și medicamentele pacienților și vor dezinfecta camerele acestora. ”În acest fel, medicii nu vor fi nevoiți să intre în zona de risc. Roboții costă între 3.000 și 9.000 de euro, dar îi oferim gratis spitalelor”, a spus Viboon Sangveraphunsiri, profesor de inginerie mecanică la o Universitate din Bangkok.

Au fost adaptați

Roboții au fost creați pentru a asista pacienții cu afecțiuni cerebrale, dar după declanșarea pandemiei de coronavirus inginerii i-au reprogramat. Pentru moment, doar patru spitale dispun de un asemenea robot, dar alte zece spitale sunt pe listă.

Avem și la Balș

Și România folosește tehnologie nouă pentru a lupta contra noului coronavirus, informează stirileprotv.ro. Dezinfecția la Institutul „Matei Balș” din Capitală se face cu ajutorul unui robot autonom, pus la dispoziție de Bucharest Robots și Asociația Suport. Robotul folosește lumină UVC pentru a elimina virușii și bacteriile din spital.