82-9511-2.jpgBursa începe să devină din ce în ce mai greu de urcat. În special una în care câteva acţiuni cresc până în ceruri, scad până în abis şi scamatoria reîncepe. Aceasta este noua strategie de a face bani la bursă în România. Şi va funcţiona atât timp cât trendul primar rămâne intact, adică ascendent. Bursa românească nu poate exista în afara sistemului internaţional. Cu alte cuvinte, o scădere a burselor americane va influenţa garantat evoluţia în acelaşi sens a celei româneşti. În aceste zile de mare slăbiciune în Statele Unite şi Europa, deţinătorilor de acţiuni în piaţa românească le vine greu să accepte ideea că preţurile vor merge din nou la solduri.

Să vedem ce semne oferă piaţa americană. Pentru analiză, considerăm un grafic săptămânal al indicelui Dow Jones care filtrează zgomotul variaţiilor zilnice. Dacă trasăm o rezistenţă prin T1 şi T2 şi un suport prin L1 şi L2, indicele Dow Jones începând cu mai 2007 evoluează într-o formaţiune grafică similară cu forma unui megafon, un „broadening top“ (în traducere „top care se lăţeşte“). Acesta este un avertisment asupra unei schimbări de trend. Observăm că trendul prevalent este ascendent, deci ne gândim la unul nou, descendent. Suportul indicelui este în jurul a 12.900, ceea ce este extrem de apropiat de starea actuală la 13.473. În subgraficul 2, am plasat indicatorul foarte popular MACD. Ce spune el? (a) Divergenţa negativă între indice (T1-T2) şi MACD (T11-T22) care anticipează scăderea indicelui (b) MACD destul de aproape de zero. Ultima constatare nu este în acest moment decât o informaţie. Trebuie să aşteptăm scăderea Dow Jones sub suport pentru a vedea cum se comportă MACD faţă de zero.

Revenim la întrebarea din titlul articolului: să învăţăm să tranzacţionăm în ambele sensuri ale pieţei (bursa din Sibiu) şi să ieşim pe alte pieţe, ca de exemplu Forex şi toate celelalte în care se poate câştiga pe o scădere. Speranţa nu are ce căuta la bursă.

Sursa: https://ta.educofin.com