‘Simplul fapt că există posibilitatea ca cineva să fie amendat pentru că nu are asta (poliţa obligatorie – n.r.) nu va rezolva niciodată problema. Şi, atunci, poate că este nevoie mai degrabă de un sistem în care ceva care se gândeşte obligatoriu să aibă alături şi un mod de viaţă şi o procedură şi un mod de plată şi un mod de încasare, care să fie, cumva, în rezonanţă cu faptul că o numim obligatorie. Nu putem să punem ipoteza că, aşa cum avem asigurarea obligatorie auto, la fel va funcţiona şi asta, pentru că o numim obligatorie, pentru că nu sunt comparabile din punct de vedere al operării’, a spus Jantea.

În opinia acestuia, este necesar să se gândească un mod în care procedura să fie greu de ocolit şi chiar să se colecteze bani.

Vicepreşedintele Uniqa Asigurări a admis că, deşi există şi în alte ţări acest sistem şi nici acolo nu există acoperire de 100%, România mai are multe îmbunătăţiri de adus în privinţa poliţei de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.

În plus, acesta a subliniat că încă nu s-a rezolvat problema asigurărilor de catastrofe naturale pentru locuinţe la nivel naţional astfel încât să îndeplinească două lucruri: cei care nu au suficienţi bani pentru o poliţă facultativă să o încheie măcar pe cea obligatorie pentru cele mai grele catastrofe posibile şi bugetul de stat să fie degrevat de presiunea financiară în cazul în care se vor produce astfel de catastrofe.

‘Asistăm la un moment trist din cauză că, după încă un an, şi încă un an, şi încă un an, chestia asta nu funcţionează aşa cum majoritatea covârşitoare dintre noi am dorit încă de când am început a vorbi despre lege. Între timp a venit Banca Mondială, a plecat Banca Mondială, am avut consorţiu, avem PAID, dar încă nu s-a rezolvat problema asigurărilor de catastrofe naturale pentru locuinţe la nivel naţional şi care să îndeplinească două lucruri: 1 – cei care nu au suficienţi bani pentru o poliţă facultativă să o aibă măcar pe asta obligatorie pentru cele mai grele catastrofe posibile şi 2 – să cadă de pe umerii bugetului de stat presiunea în cazul în care astfel de catastrofe se întâmplă’, a conchis Jantea.
SURSA: Agerpres