‘O Grecie în ruină, cu structura socială distrusă, cu forţele productive ale poporului contestate, nu serveşte nici stabilităţii regiunii şi nici ideii europene. Pe de altă parte, ţara noastră, atât guvernul, cât şi poporul, apreciind valoarea deosebită a apartenenţei la zona euro şi continuând să creadă în viitorul UE, în care ne-au integrat conducătorii noştri istorici Konstantinos Karamanlis (1907-1998) şi Andreas Papandreou (1919-1996), este chemată, noi suntem chemaţi să dovedim că putem în continuare astăzi să ne depunem contribuţia, astfel încât corabia UE să-şi continue călătoria în viitor’, a atras atenţia oficialul elen.

Potrivit acestuia, provocarea este foarte mare pentru Grecia şi pentru bătrânul continentul în totalitatea sa.

‘Deşi nu prea avem îndoieli în privinţa faptului că factori externi, numitele ‘pieţe’ şi ‘agenţii de rating’, mai mult au agravat criza din Grecia, este adevărat că societatea elenă trebuie să-şi reabiliteze relaţia tradiţională cu creaţia, cu producţia, primară şi secundară, şi cu administrarea corectă şi eficientă. Trăim într-o zonă a Europei, atât grecii, cât şi românii, care ‘produce mai multă istorie decât poate consuma’, după cum a spus Churchill. Uniunea Europeana, prin extinderea sa politică, a constituit un proiect de pace pentru continentul nostru’, a subliniat ambasadorul elen la Bucureşti.

‘Dincolo de impresiile conjuncturii economice, dincolo de teama privind băncile locale cu acţionariat grecesc – despre care trebuie să menţionăm, cu ocazia aceasta, că prezintă suficientă capitalizare şi lichiditate – trebuie să avem întotdeauna în vedere faptul că istoria nu şi-a văzut deocamdată sfârşitul. Că nu ne-am îndeplinit încă datoria de a alcătui politici stabilizatoare în Balcanii de Vest şi oriunde în altă parte acest lucru este necesar în Europa Centrală şi de Sud, de la Dunăre până la Marea Neagră. Cel mai bun instrument pe care îl avem la dispoziţia noastră este Uniunea Europeană. Este mare datoria noastră, a grecilor şi a românilor, cu solidaritatea partenerilor noştri, să nu destructurăm cuceririle noastre istorice pentru Europa’, a subliniat ambasadorul Georgios Poukamissas.

Oficialul grec şi-a exprimat speranţa că preşedintele Republicii Elene, Carolos Papoulias, care începe marţi o vizită oficială la Bucureşti, în convorbirile sale cu şeful statului român va transmite exact acest mesaj: ‘să continuaţi să aveţi încredere în noi (să vă astupaţi urechile la cântecul sirenelor) şi, ambele părţi, să ne continuăm strânsa colaborare, indiferent de condiţiile mai mult sau mai puţin favorabile, de dragul siguranţei şi bunăstării naţiunilor noastre, dar şi de dragul stabilităţii în Europa de Sud-Est şi în regiunea Mării Negre’.