Surse jurnalistice de la Tel Aviv, au declarat că ambasadorul Israelului la București ar putea fi schimbat. Noul ambasador ar putea fi Lior Ben Dor, un diplomat de carieră.

Ambasadorul Israelului la București ar putea fi schimbat

Lior Ben Dor ocupă în prezent o poziție influentă în Ministerul de Externe Israelian. El este director în cadrul ministerului pentru departamentul legat de Egipt și Maghreb. Zona prezintă un interes aparte pentru politica și securitatea statului israelian, potrivit blogului jurnalistului Radu Tudor.

În acest context, actualul ambasador, Reuven Azar, ar urma să preia postul de șef al misiunii diplomatice din India.

Această posibilă schimbare vine după ce actualul ambasador al Israelului la București, Reuven Azar, a avut o întâlnire luna trecută cu liderul AUR, George Simion. Oficialul israelian a spus că a decis să aibă această întrevedere deoarece membrii partidului „au fost de acord să transmită o declarație publică, declarație care să includă patru elemente la care partea israeliană a ținut foarte mult”.

Diplomatul a explicat că aceste patru elemente au fost „1. asumarea Holocaustului asupra evreilor români de pe teritoriul României din cel de-Al Doilea Război Mondial; 2. condamnarea antisemitismului și adoptarea definiției IHRA a antisemitismului; 3. interzicerea folosirii (imaginii – n.r.) criminalilor de război, în special a lui Ion Antonescu – au menționat că există o lege în acest sens și 4. susținerea educației despre Holocaust”.

„Acestea sunt cele patru elemente care au fost condiții pentru întâlnirea noastră şi asta ne permite să deschidem un dialog. Desigur, când cineva îți întinde o mână și este pregătit să spună ceea ce trebuie, trebuie să îi dăm o șansă. Cred că am văzut asta la întâlnirea respectivă, am vorbit cu liderul AUR despre aceste chestiuni”, spunea Reuven Azar după întâlnirea cu liderul AUR.

Întâlnirea cu liderul AUR, criticată din tabăra PNL

Pe de altă parte, deputatul PNL Alexandru Muraru a criticat această întrevedere. El a făcut apel la Ambasada Israelului şi la ambasadorul Reuven Azar, în calitate membru al Parlamentului, de vicepreședinte PNL și de fost reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei.

Astfel, el a transmis că ambasada trebuie să se „disocieze de orice alăturare de partidul extremist, de sorginte fascistă şi neo legionară, care a batjocorit ani de zile încontinuu memoria victimelor Holocaustului, valorile toleranței și a demonstrat prin tot ce a făcut că este o formațiune care se hrănește cu ură și violență”.