Potrivit site-ului bulgar Novinite, Alpha Bank ar urma să îşi vândă participaţia de 30% în unităţile sale din Europa de Est Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). De asemenea, potrivit site-ul de ştiri real.gr, Alpha Bank intenţionează să îşi separe unităţile din România, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania şi Macedonia de banca mamă din Grecia, plasându-le într-o companie holding în care BERD va cumpăra o participaţie.

Grupul bancar elen EFG Eurobank, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat luni că îşi va vinde subsidiara din Turcia, Eurobank Tekfen, către Burgan Bank din Kuweit, într-o tranzacţie de 355 milioane de dolari care va consolida capitalul celei de a doua mari bănci elene, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

‘Banca a semnat astăzi un acord cu EFG Eurobank referitor la preluarea unei participaţii de 99,26% din acţiunile Eurobank Tekfen pentru 99 milioane dinari kuweitieni’, a anunţat Burgan într-un comunicat.

De asemenea, în cadrul acordului convenit, Burgan (divizia de commercial banking a Kuwait Projects Co -KIPCO), va absorbi credite în valoare de aproximativ 280 de milioane de dolari acordate de EFG către subsidiara sa din Turcia.
Subsidiara din Turcia, scoasă la vânzare încă de anul trecut

Eurobank Tekfen, un parteneriat între EFG Eurobank şi compania turcă Tekfen Holding, a fost scoasă la vânzare în luna iulie a anului trecut.

Separat, compania turcă Tekfen Holding a anunţat luni că a semnat un acord cu Eurobank Holding referitor la vânzarea participaţiei sale de 29,26% din acţiunile Eurobank Tekfen către Eurobank Holding sau un potenţial cumpărător desemnat de holding.

Tranzacţia vine într-un moment în care băncile greceşti, afectate de criza datoriilor suverane, încearcă să-şi consolideze baza de capital şi să facă faţă unei recesiuni prelungite şi unei creşteri a creditelor neperformante pe piaţa grecească.

Eurobank Tekfen are o reţea de aproximativ 60 de sucursale şi se numără printre primele 20 de bănci din Turcia. Portofoliul său de credite se ridică la 1,5 miliarde de euro. Vânzarea subsidiarei sale din Turcia va consolida indicatorul de capital Core Tier 1 al EFG Eurobank cu aproximativ 60 de puncte de bază, sau aproximativ 300 milioane de euro.