Ministerul Muncii a oficializat creșterea alocațiilor pentru copii cu 13,8% începând cu luna ianuarie. Astfel, copiii cu vârsta peste 2 ani și tinerii aflați la cursuri liceale sau școli profesionale vor beneficia de o alocație lunară de 292 de lei.

În ceea ce îi privește pe copiii cu dizabilități cu vârste sub 18 ani, aceștia vor primi 719 lei lunar.

Prima tranșă de alocații majorate va fi acordată începând cu luna februarie, conform datelor oferite de instituție.

Alocațiile pentru copiii din România sunt actualizate anual

Majorarea alocațiilor pentru anul 2024 a fost implementată începând cu 1 ianuarie. Conform legislației, alocațiile pentru copiii din România sunt actualizate anual. Se întâmplă la începutul fiecărui an, în funcție de rata inflației, respectând modelul aplicat și în cazul pensiilor.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se actualizează anual, automat, conform ratei medii anuale a inflației, așa cum indică prevederilor Ordonanței de Urgență 126/2021. Această rată medie anuală a inflației reprezintă indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, fiind comunicat de Institutul Național de Statistică.

elevi, copii, scoala
Alocație mai mare pentru copii/SURSA FOTO: Dreamstime

Ajutor de aproape 300 de lei în fiecare lună de la stat

Prin urmare, beneficiarii alocațiilor pentru copii în România au parte de ajustări financiare începând cu acest an.

Copiii cu vârsta de până la 2 ani și minorii cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 718 lei, în creștere cu 87 de lei comparativ cu anul precedent.

Pentru cei cu vârsta între 2 și 18 ani, alocațiile au crescut cu 35 de lei, ajungând la suma de 291 de lei lunar, față de 256 de lei.

Tinerii care au împlinit 18 ani, dar urmează cursurile învățământului liceal sau profesional la instituții de stat, vor primi, de asemenea, un ajutor financiar de 291 de lei lunar.

Cei de peste 18 ani care repetă un an școlar NU beneficiază de ajutor

În România, toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, cetățeni români, beneficiază lunar de alocație de la stat. La fel, tinerii care au împlinit 18 ani și urmează cursurile liceale sau profesionale. Ei primesc alocație până la finalizarea acestora.

Se dau bani și în cazul copiilor cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți în România. Aceștia primesc alocație dacă locuiesc împreună cu părinții, conform prevederilor legale.

Tinerii care au împlinit 18 ani și repetă un an școlar nu beneficiază de alocație de stat. Excepție este în cazul celor care repetă din motive de sănătate, documentate prin certificate medicale.

Dreptul la alocație de stat pentru copii este stabilit începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii nașterii, plata alocației de stat pentru copii poate fi efectuată și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.