Doar în trimestrul al treilea, veniturile din asigurări generale şi de viaţă s-au cifrat la 211 milioane lei.
Evoluţia bună a asigurărilor de viaţă, care au ajuns să genereze venituri de 72 milioane lei, a temperat per ansamblu afacerilor Allianz-Ţiriac scăderea înregistrată pe asigurările generale, cu 18% faţă de primele nouă luni din 2010, până la 600 milioane lei.
Asigurările auto au tras în jos veniturile companiei
Scăderea afacerilor din asigurări generale a fost determinată de contracţia asigurărilor auto, care continuă să deţină cea mai mare pondere, de 71%, în vreme ce asigurările non-auto au înregistrat creşteri pe toate clasele principale.
Subscrierile pe clasa de asigurări Casco au continuat să înregistreze o contracţie, de circa 21%, motivul principal fiind acelaşi: restrângerea volumului de poliţe emise pentru partenerii noştri din domeniul leasingului. Scăzând în linie cu piaţa, compania şi-a conservat poziţia de lider pe segmentul Casco, cu o cotă de piaţă de 20%.
În ceea ce priveşte activitatea de asigurări obligatorii RCA, primele brute subscrise de Allianz-Ţiriac s-au situat la 109 milioane de lei, în primele 9 luni din 2011, faţă de 164 milioane lei în acelaşi interval din 2011. Managementul companiei a rămas consecvent în a promova o politică de subscriere prudenţială a riscurilor de răspundere civilă auto, această abordare garantând stabilitatea Allianz-Ţiriac, în primul rând în plan financiar.
Pe partea asigurărilor generale non-auto, veniturile au crescut cu 7%. Practic, toate clasele principale de asigurări non-auto volumul subscrierilor a crescut: +7% la asigurările de bunuri şi daune la proprietăţi; +8% pe clasa de asigurări de răspundere civilă generală; +20% în cazul asigurărilor de sănătate; +15% pe clasa de asigurări de accidente persoane; +34% pe clasele de asigurări maritime, aviaţie şi transport. Ponderea afacerilor non-auto în total venituri din asigurări generale a crescut până la 29% la 9 luni 2011, de la 22% cu un an înainte.
Evoluţia înregistrată la nivelul cumulat al tuturor claselor de asigurări non-viaţă, cu excepţia RCA indică faptul că Allianz-Ţiriac reuşeşte să rămână cel mai important furnizor de asigurări facultative, deţinând o cotă de aproximativ 15% din această piaţă.
Scădere asumată a portofoliului de asigurări sub presiunea preţurilor
„Mediul de afaceri dificil, incertitudinile privind evoluţiile economice viitoare şi prelungirea politicilor de austeritate publice, dar şi în administrarea bugetelor din mediul privat afectează, în continuare, cererea de produse de asigurare. Presiunea asupra preţurilor protecţiei a rămas la cote foarte ridicate, iar acest lucru a amplificat volatilitatea pe piaţa asigurărilor. Contextul actual a afectat afacerile Allianz-Ţiriac, mai ales în ceea ce priveşte volumul subscrierilor pe clasele auto. Scăderea veniturilor din prime este una asumată, în condiţiile în care prudenţa este principalul atribut al modului în care înţelegem să dezvoltăm afacerile Allianz-Ţiriac. Reuşim astfel să realizăm ceea ce ne-am propus sub aspectul profitabilităţii şi, mai ales, să avem garanţia stabilităţii şi solidităţii financiare a afacerilor noastre pe termen mediu şi lung”, a declarat Rangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări.