Guvernul rus a semnat patru acorduri ce vizează construirea de facilităţi auto, valoarea totală a investiţiilor depăşind cinci milioane de dolari, inclusiv 1,1 miliarde de dolari pe care Fiat îi va investi pentru extinderea fabricii sale din Rusia şi crearea unei uzine unde se vor produce motoare, a anunţat miercuri un oficial din Ministerul Dezvoltării Economiei, Dmitry Levchenkov. Guvernul rus a semnat acorduri cu Sollers, Ford, Volkswagen, General Motors şi un consorţiu alcătuit din AvtoVAZ, Renault-Nissan, Izhavto şi KamAZ.

‘Nikkei’ susţine că Renault-Nissan va forma o echipă împreună cu AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia.

Firma de investiţii Troika Dialog, împreună cu Renault şi compania de stat Russian Technologies deţine fiecare 25% plus o acţiune din producătorul auto rus AvtoVAZ. În decembrie 2007, Renault a plătit un miliard de dolari pentru participaţia sa la AvtoVAZ.

Nissan şi Renault, în parteneriat cu AvtoVaz, şi-au fixat ca obiectiv majorarea vânzărilor la 1,6 milioane de unităţi până în 2015, în creştere cu 130% faţă de anul trecut.

Autorităţile de la Moscova au anunţat că Renault intenţionează să achiziţioneze teren pentru construirea unei fabrici în Orientul Îndepărtat, care va avea o producţie anuală de 30.000 de unităţi.

GM va investi aproximativ un miliard de dolari pentru extinderea şi modernizarea facilităţilor din Rusia, iar Volkswagen va investi 900 milioane de dolari.

Înainte de criza din 2009, piaţa auto din Rusia era a doua ca mărime din Europa, cu vânzări de 2,9 milioane de maşini, faţă de 3 milioane în Germania. Din cauza crizei, vânzările auto în Rusia au scăzut la 1,5 milioane de vehicule, în timp ce subvenţiile auto acordate în Germania au dus la creşterea vânzărilor, la 3,8 milioane de vehicule.

‘Piaţa va continua să crească datorită revenirii cererii consumatorilor, pe fondul redresării economiei Rusiei, a ratelor dobânzii mai scăzute pentru creditele auto şi a subvenţiilor acordate de stat’, a explicat analistul Artyom Lavrishchev de la TKB Capital. Acesta se aşteaptă la o creştere a vânzărilor auto de 20%, la aproximativ 2,3 milioane de vehicule.
Sursa: Agerpres