Cei opt suspecţi de terorism au fost reţinuţi la Plovdiv, al doilea oraş ca mărime din Bulgaria. Ei au ajuns în arestul poliţiei după ce au fost ridicaţi din cartierele sărace de la marginea localităţii, unde trăieşte comunitatea de rromi. Toţi sunt localnici. Aceasta este o zonă cunoscută pentru activităţi suspecte.

Tot la Plovdiv au mai fost arestaţi şi alţi suspecţi de terorism, în noiembrie anul trecut. Printre aceştia s-a aflat şi Ahmed Musa Ahmed, un lider local musulman. O instanţă l-a condamnat în 2005 la închisoare cu suspendare pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup care promova instaurarea unui califat şi ameninţa securitatea ţării.

Suspecții de terorism prinși în Bulgaria ar fi tranzitat inclusiv România. Săptămâna trecută în România au fost expulzate şase persoane considerate ca având potenţial terorist. Ele nu vor mai avea voie să intre în România timp de șapte ani.

Pentru România şi Bulgaria este esenţială colaborarea strânsă cu serviciile secrete occidentale, care pot avertiza în privinţa mişcărilor pe care le fac suspecţii de terorism.

„Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest către Siria şi Irak includ România şi/sau Bulgaria”, declară purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

„Trebuie să colaborăm cu partenerii noştri din Europa, pentru că mulţi dintre aceşti oameni tranzitează prin puncte din Europa. Am fost în Bucureşti şi Sofia săptămâna trecută, ambele oraşe folosite drept puncte de tranzit între Londra şi Turcia”, spunea în urmă cu câteva luni Philip Hammond, ministrul britanic de Externe.

Toate aceste conexiuni între serviciile de contrainformaţii vin după atentatele de la Paris de la începutul anului. Atunci, oficialii europeni şi-au dat seama că este nevoie de o nouă strategie antiterorism, iar rezultatele au apărut aproape imediat.

Un bărbat bănuit că este complicele fraţilor Kouachi, autorii masacrului de la Charlie Hebdo, a fost arestat în Bulgaria la doar două săptămâni de la atac. Anchetatorii au descoperit că suspectul avusese legături cu atacatorii de la Paris.