Cei şase români de pe nava Diamond Princess care au cerut să fie repatriaţi au fost aduşi în ţară, sâmbătă dimineaţă, cu o aeronavă militară care a aterizat la Baza Aeriană 90. Aceştia vor rămâne în carantină 14 zile, testele făcute înainte de îmbarcarea în avion la Tokyo fiind negative pentru infecţia cu coronavirus. Aeronava MApN a aterizat, în jurul orei 7.20, la Baza Aeriană 90, unde aşteptau mai multe echipaje SMURD.

În această dimineață, un număr de 6 cetățeni români aflați pe nava de croazieră Dimond Princess au fost aduși în țară, după ce și-au exprimat dorința să fie evacuați. Repatrierea acestora s-a efectuat prin intermediul unui zbor medical organizat în cadrul Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Toți cei 6 cetățeni (2 pasageri și 4 membri ai echipajului) au fost examinați medical înainte de îmbarcare, testați pentru noul coronavirus (COVID-19), testele fiind negative. În România, conform procedurilor, cele 6 persoane vor rămâne încă 14 zile sub supraveghere medicală într-un spațiu special destinat din București, în care sunt respectate condițiile de izolare. Ministerul Sănătății va informa cu privire la starea lor de sănătate. Amintim că, nava de croazieră Dimond Princess se aflată în carantină din data de 3 februarie 2020 în portul Yokohama.

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus, sâmbătă dimineaţă, la Digi 24, că românii vor rămâne 14 zile în carantină, fiecare urmând să aibă încăperea lui. Dacă apar simptome, ei vor fi duşi la spital, iar dacă nu, vor fi testaţi din nou înainte de a pleca acasă. El a mai spus că locul unde vor fi ţinuţi în carantină este sigur şi nu există vreun pericol pentru nimeni. Cei şase cetăţeni români de pe nava Diamond Princess care au cerut repatrierea au avut rezultate negative la testul pentru infecţia cu COVID-19, a afirmat MAE.

Toţi cei şase cetăţeni români care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în ţară au fost îmbarcaţi la bordul aeronavei puse la dispoziţie, în cadrul mecanismului european de protecţie civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării aceştia au fost testaţi de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19 (Coronavirus). Aeronava a decolat de la Tokyo şi a aterizat în cursul nopţii la Berlin, de unde cetăţenii români au fost preluaţi de către o aeronavă pusă la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale.

Cu privire la cei doi cetăţeni români infectaţi cu COVID-19, MAE a menţionat că aceştia sunt în continuare spitalizaţi în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună. Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetăţeni români spitalizaţi, cât şi cu ceilalţi nouă cetăţeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră.