La doar trei zile după incendiul devastator de luni, specialiştii au descoperit că există mai multe părţi ale catedralei Notre-Dame de Paris care riscă să se prăbuşească. Ministrul Culturii francez, Franck Riester , a explicat aceste „puncte de fragilitate majoră”. Conform acestuia, lucrările de reabilitare au început deja, mai ales că au fost strânşi banii suficienţi încă din primele zile ale tragediei.

„Putem considera că structura catedralei Notre-Dame este salvată şi conservată în totalitate”, a spus, luni, generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii pompierilor-salvatori, potrivit news.ro, care citează Le Figaro.

Rămân „trei puncte de fragilitate majore” în catedrala Notre-Dame la care se lucrează în prezent

Conform ministrului, primul dintre ele se află în transeptul nordic (naosul transversal) al catedralei. Pilonul triangular de aproximativ 15 metri care depăşeşte faţada nu mai era susţinut de structura acoperişului.

„Lucrări importante au fost realizate în această noapte pentru a consolida prin fretaj partea superioară, un fel de cofraj cu ajutorul unui dispozitiv din lemn. Se putea prăbuşi”, a spus ministrul francez Franck Riester, care avertizează că acest element, cu o greutate de mai multe tone, dacă ar fi căzut, ar fi putut antrena o altă parte importantă a faţadei de nord, dar şi clădirile din strada Cloître-Notre-Dame.

Al doilea punct sensibil este pilonul occidental, aflat între cele două turnuri. Acest element a marcat capătul vestic al acoperişului navei. Şarpanta pe care se sprijinea a dispărut. „Este foarte fragilizat, stă aplecat, în special pentru că statuia îngerului, aflată în partea de sus, a fost atât de arsă încât s-a topit pe toată partea superioară a stâlpului de susţinere”, a explicat Franck Riester.

Al treilea punct problematic: îngerul de pe turnul dinspre miazăzi, „care s-a încălzit atât de mult, încât pietrele din zidul de susţinere au devenit complet friabile încât există riscul ca himerele decorative să se prăbuşească”. „Dacă ele se prăbuşesc, ar putea să pună în pericol marile orgi care, pentru moment, au fost salvate”, a subliniat ministrul. „Operaţiunea de extragere a himerelor a fost lansată”.

Catedrala Notre Dame a fost cuprinsă a fost incediată. Imaginile din capitala Franței au șocat o lume întreagă. Președintele Emmanuel Macron a promis că Notre Dame va fi reconstruită printr-o campanie națională de strângere de fonduri.

Donațiile deja au început să apară, semn că oamenii sunt solidari cu dezastrul care s-a produs în Franța. Suma de 100 de milioane de euro va fi donată de către miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului care deține Gucci și Yves Saint Lauren.

Miliardarul este soțul Salmei Hayek din 2009 și este director executiv al Kering. O posibilă cauză pentru care ar fi ars catedrala ar fi niște instalații de încălzire improvizate, conform presei franceze. Notre Dame intrase într-un program de renovare care urma să dureze 20 de ani.

Având în vedere intensitatea focului, cei din Franța nu exclud o mână criminală. An de an, între 12 și 13 milioane de vizitatori treg pragul Catedralei Notre Dame.