A fost semnat primul Contract Colectiv de Muncă din sectorul financiar-bancar. Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România – Federația FinBan și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci – FSAB au făcut marele anunț, potrivit Economica.net.

Cel mai important câștig al contractului semnat pe 2 ani este stabilirea unui salariu minim de 2500 lei. De asemenea, s-a stabilit acordarea unor salarii minime compensatorii.

„Am mai avut în vedere stabilirea unui prag minim al salariilor compensatorii, astfel: între 1-5 ani vechime – se acordă un salariu compensatoriu. Între 5-10 ani, două salarii compensatorii, între 10-15 ani vechime, iei trei salarii, iar peste 15 ani vechime – 4 salarii. De asemenea, am mai reușit ca timpul de deschidere și închidere a unității bancare să fie contabilizată ca timp de lucru și intră în programul de lucru de 8 ore. Apoi, am mai reușit să determinăm partenerii să înțeleagă necesitatea pregătirii profesionale continue. Astfel, dacă un salariat identifică un curs de pregătire care poate aduce plusvaloare și companiei, atunci aceasta să contribuie cu jumătate din suma necesară susținerii cursului. Aceste drepturi vor fi modificate în timp și vor fi modificate în bine. Chiar și Guvernatorul BNR susținea recent că angajații din bănci sunt prost plătiți și insuficient pregătiți. Tind să-i dau dreptate,” a declarat Constantin Paraschiv, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci

Noile măsuri vin în sprijinul a peste 26.000 de salariați ai instituțiilor financiare.