Fumătorii sunt în alertă după ce un nou studiu trage un mare semnal de alarmă asupra utilizării țigărilor electronice. Potrivit ultimelor cercetări, acestea produc modificări ale sistemului cardiovascular după o singură utilizare.

Informația se regăsește într-un studiu care a apărut în revista Radiology și unde se spune clar că vapingul afectează temporar funcția vaselor de sânge la persoanele sănătoase, scrie CNN.

În urma unor teste RMN, cercetătorii au descoperit modificări ale fluxului de sânge din artera femurală a piciorului după o singură utilizare. Aceștia nu au putut determina, însă, substanța chimică responsabilă pentru schimbările observate.

“După câteva minute, totul se normalizează. S-ar putea spune, mare lucru, nu se întâmplă nimic. Dar dacă cineva vapează în mod regulat, există posibilitatea ca, în timp, lucrurile să nu se revină la normal la fel de ușor”, sa comentat autorul studiului, Felix Wehrli.

Potrivit acestuia, modificările reflectă „primii pași în dezvoltarea bolilor cardiovasculare”, inclusiv ateroscleroza. Autorul studiului avertizează că este nevoie de ani de zile pentru a se dezvolta.