Vitamina care prelungeşte viaţa cu cel puţin o treime!

Este vitamina D o vitamină-minune care ne poate prelungi viaţa?

Cercetătorii de la un institut american ce efectuează studii asupra efectelor îmbătrânirii (Buck Institute for Research on Aging din Novato, California) au descoperit, în urma unor experimente, că vitamina D ar putea prelungi, în mod teoretic, viaţa oamenilor cu cel puţin o treime. Concluziile acestora au fost publicate în revista “Cell Reports”.

Experimentele au fost efectuate pe viermi nematozi (rotunzi), având în vedere că procesele de îmbătrânire din organismul acestora decurg aproape la fel ca la oameni.

Cercetătorii au împărţit aceşti viermi în două grupe: una care primea vitamina D în cantităţi mari, iar cea de-a doua care nu era hrănită deloc cu această vitamină.

Ce a relevat studiul realizat în Statele Unite?

Viermii din prima grupă au trăit cu circa 33% mai mult decât cei care nu au primit vitamina D, spune Gordon Lithgow, unul dintre autorii studiului realizat la Buck Institute. Aceşti viermi sunt ideali pentru acest tip de studii, având în vedere că durata lor de viaţă normală este de aproximativ 20 de zile, a adăugat acesta.

Deși nu există nicio garanție că aceleași rezultate se vor înregistra şi în cazul oamenilor, Lithgow a spus că studiul „sugerează cu tărie că acest lucru merită analizat”. Procesul de îmbătrânire la viermi și mamifere, inclusiv la oameni, este „considerat a fi similar”, sugerând că vitamina D ar putea avea același efect pentru aceste specii, a mai precizat cercetătorul.

Vitamina D are un rol important în neutralizarea „deșeurilor proteice”, proteine ale căror molecule au căpătat o formă neregulată. Aceste dereglări apar în organismul uman odată cu înaintarea în vârstă şi generează boli degenerative şi moartea masivă a celulelor.

Din acest motiv, boala Alzheimer, o afecţiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire şi comportament, este des întâlnită printre persoanele în vârstă, capacitatea organismului de a elimina proteinele afectate fiind redusă în cazul lor. O astfel de dereglare mai sporeşte şi riscul apariţiei cancerului.

Sursă foto: Dreamstime