În primul său ordin din noul an către forțele armate ale țării, președintele chinez Xi Jinping a subliniat necesitatea „pregătirii pentru luptă în orice clipă” și a spus că Armata de Eliberare a Poporului (AEP)  trebuie să folosească fricțiunile din prima linie pentru a îmbunătăți capacitățile trupelor, după cum transmite South China Morning Post.

Președintele chinez, care conduce și Comisia Militară Centrală a Chinei (CMC), organismul superior de comandă, a declarat că AEP trebuie să fie gata să „acționeze în orice secundă”, în condițiile în care forțele armate ale țării au început luni antrenamentele și exercițiile militare ale anului.

Armata chineză va utiliza tot mai intens tehnologia în exercițiile sale

De asemenea, el a ordonat AEP să „mărească substanțial” utilizarea tehnologiei în exercițiile sale și să țină pasul cu ultimele evoluții în domeniul cunoștințelor militare și hi-tech. Acestea includ utilizarea simulărilor pe computer și a exerciții privind lupta online, precum și explorarea mai multor oportunități privind adăugarea hi-tech și internetului.

„Armata de Eliberare a Poporului să crească integrarea de noi echipamente, noi forțe și noi tărâmuri de luptă în sistemele de antrenament și luptă”, a spus acesta.

Aceste declarații vin în contextul în care ordinele lui Xi Jinping de deschidere a anului precedent îndemnau forțele armate să „gestioneze crizele și să descurajeze războiul”.

Deși nu a fost clar și nu a specificat despre ce „lupte din prima linie” este vorba, trebuie menționat faptul că în anul 2020 China a cunoscut cel mai grav conflict al său din ultimele decenii cu India, în regiunea de frontieră sud-vestică, care a dus la peste 20 de decese de partea Indiei și la un număr nedivulgat de victime chineze. Cele două părți rămân și acum blocate într-un conflict în Himalaya înghețată.

Forțele aeriene își intensifică exercițiile

De asemenea, în 2020, AEP a intensificat exercițiile și operațiunile de zbor ale forțelor aeriene ce au ca țintă Taiwanul, după ce marina chineză a continuat să contracareze patrulele marinei SUA în Marea Chinei de Sud. Iar în acest timp, tensiunile militare dintre Beijing și Washington au atins un nou nivel maxim.

De la preluarea funcției de președinte și șef al CMC la sfârșitul anului 2012, Xi Jinping a îndemnat în mod constant AEP să fie pregătită pentru război. De asemenea, el a fost cel care a inițiat o revizuire masivă a armatei în 2015, pe care vrea să o modernizeze.

Comentatorul militar din Hong Kong, Song Zhongping, este de părere că ordinul de acum al președintelui chinez arată că liderii chinezi intenționează să ia toate măsurile pentru a îmbunătăți capacitatea AEP de a câștiga un potențial război. „China se confruntă într-adevăr cu un mare risc de război, care a fost serios luat în calcul în aceste ordine”, a spus el.

Armata Chinei a implementat tot mai multe simulatoare care imită echipamentele reale și le-a conectat online, astfel încât un exercițiu să fie cât mai „real” și intens posibil, în cadrul strategiei sale privind internetul și tehnologia.

„Exercițiile au loc într-o nouă eră și trebuie diversificate și echipate tehnologie hi-tech, chiar și jocurile de război”, a spus Song.

În ordinul său, Xi Jinping a subliniat, de asemenea, că exercițiile militare trebuie să evidențieze cooperarea între forțe, pentru a crea capacități de operare comună, iar siguranța soldaților în antrenament trebuie să fie bine gestionată.