Alertă meteo ANM! A fost emis un Cod galben de ninsori. 12 județe, afectate de vremea rea

Elena Mateescu a precizat la Digi 24 că a fost emis un Cod galben de ninsori care va fi valabil până joi dimineața. Codul vizează 11 județe din sudul țării plus Capitala.

Județele afectate de Codul galben de ninsoare sunt: Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea și Capitala.

”Până mâine dimineață, este în vigoare avertizarea meteorologică de Cod Galben, inclusiv pentru Capitală, de ninsori însemnate cantitativ și strat de zăpadă local consistent. La nivelul Capitalei, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge la 8-10 centimetri.” a anunțat Elena Mateescu.

Ea a mai că senzația de rece va fi amplificată de intensificări de vânt, cu viteze la rafală între 45 – 50 km/h.

În ceea ce privește temperatura, aceasta nu va depăși un grad, minima situându-se în jurul valorilor de -3… -2 grade Celsius.

”Din punct de vedere termic, inclusiv în Capitală, maximele nu vor depăși 1 grad, iar mâine dimineață discutăm de o minimă care se va situa în jurul valorilor de -3… -2 grade Celsius. În zonele depresionare, discutăm de valori mai scăzute” a continuat Elena Mateescu.

Directorul ANM a mai spus că precipitațiile vor fi mai puțin însemnate cantitativ începând de joi, însă vremea rămâne rece.

Vremea devine mai caldă de vineri

Elena Mateescu a precizat că vremea se va încălzi de vineri și că vom avea un weekend cu vreme frumoasă.

”De vineri, discutăm de vreme în încălzire, astfel încât weekend-ul să vină cu vreme mai frumoasă. Dacă vineri, contăm pe valori maxime până la 11 grade Celsius. Sâmbătă și duminică, discutăm de valori care să se situeze la nivelul limitelor de 14-15 grade Celsius” a anunțat Elena Mateescu.

Codul galben de vânt de pe litoral a fost prelungit

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit, miercuri, atenţionarea nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru judeţele Constanţa şi Tulcea în următoarele trei ore.

Potrivit ANM, între orele 19:00 – 22:00, în cele două judeţe, în zona de litoral, se vor semnala intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor depăşi 55 – 60 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.