UPDATE

Comunicatul oficial al Ministerului Apărării Naţionale (MApN):

„Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu  posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.”

Ştirea iniţială

Dronă a căzut în noaptea de miercuri spre joi pe teritoriul României. S-a întâmplat la granița cu Ucraina.

În jurul orei 00.30, Poliția de Frontieră au observat un incendiu în localitatea Ceatalchioi, din județul Tulcea. Din fericire, resturile de dronă au căzut în zona nelocuită a localității.

La fața locului a fost observat un crater de aproximativ 1,5 metri adâncime și 4 m diametru, iar în interior fibră de carbon fumegând.

Autoritățile ucrainene au confirmat

Autoritățile ucrainene au confirmat căderea unei drone pe teritoriul României. Aceasta este o urmare a atacului din noaptea de 11 spre 12 octombrie.

Incidentul s-a produs la kilometrul 95 al fluviului Dunărea.

Amintim că în data de 18 septembrie o dronă a căzut la marginea unei localități din Bulgaria. A fost atunci alertă totală lângă România. Situația a fost extrem de tensionată, mai ales că s-a întâmplat la 30 km de graniţă.

Dronă cu încărcătură explozivă chiar lângă România

Drona cu încărcătură explozivă a fost găsită pe malul mării, la doar 30 de kilometri de frontiera cu România. Imediat, autoritățile au izolat zona. Ulterior, au detonat dispozitivul chiar acolo. Descoperirea a fost făcută, pe malul mării, de proprietarul unui hotel din apropiere.

Cei care au făcut descoperirea, au declarat că acesta avea o lungime de 3 – 3,5 metri. Pe dispozitiv fusese montat un dispozitiv exploziv de calibrul 82 mm. Bulgaria a fost, atunci, convinsă că provine din conflictul de la granițele noastre.

Măsuri după ce mai multe resturi au fost descoperite pe malul Dunării

Din cauza stării proaste în care se afla, s-a considerat că muniţia nu poate fi transportată. Acesta a fost și motivul pentru care drona a fost distrusă la faţa locului. Inițial, a fost instalat un perimetru securizat.

În plus, în data de 11 octombrie, ministrul Apărării a făcut o serie de comentarii în contextul în care au fost descoperite, în trei rânduri diferite, resturi de drone pe malul românesc al Dunării. Acesta a spus că sunt în pregătire mai multe acțiuni.

E vorba de măsuri de securizare a căilor de comunicaţii marine, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine (…) aflate în derivă în bazinul Mării Negre, în cadrul efortului comun al statelor NATO cu statut de riveran şi al Statelor Unite.