Măști contrafăcute au fost găsite în Spania. Poliţia spaniolă a anunţat miercuri că a confiscat aproape 4 milioane de măşti medicale contrafăcute. Acest lucru s-a produs cu prilejul unei operaţiuni care a vizat o reuniune a unui grup de tineri care încălcau restricţiile antiepidemice în vigoare. Informația a fost furnizată de AFP, citată de Agerpres.

Poliţiştii au găsit măştile în interiorul unor cutii de carton. Cutiile se aflau la parterul şi în depozitul unui hotel din Leganes, o suburbie din sudul Madridului, se precizează într-un comunicat.

Cutiile erau „pregătite să fie transportate”. Ele erau marcate drept conţinând măşti de înaltă protecţie KN95 şi FFP2.

Imprimantă pentru măști

Poliţiştii au găsit şi o imprimantă capabilă să imprime măşti cu marcajul CE. Acest marcaj este destinat să certifice conformitatea cu normele europene.

„Materialul confiscat (…) i-a condus pe anchetatori să creadă că măşti neomologate erau supuse unui proces de serigrafiere spre a putea fi introduse pe piaţă ca măşti certificate” CE, menţionează comunicatul.

Poliţiştii au efectuat percheziţia în urma informaţiilor despre o întrunire de 48 de tineri care încălcau restricţiile privind numărul maxim de persoane autorizat pentru reuniuni.

Directorul hotelului, suspectat de falsificare de documente, a fost arestat.

De altfel, Ministerul Sănătății a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care explică faptul că măștile cu supapă nu sunt recomandate în contextul pandemic actual. Acele măști cu supapă sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respirația prafului și a particulelor.

”Măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus.

Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali. Ele previn respirația prafului și particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei”, se arată în mesajul de pe pagina oficială a instituției.