Potrivit Organizației Naționale de Sănătate Publică (EODY), cazurile au fost detectate pe aeroportul internațional din Atena și în regiunile Argolis, Attica și Achaia, potrivit Greek Reporter.

Deși varianta Delta este dominantă în Grecia, detectarea cazurilor variantei Mu este îngrijorătoare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că monitorizează Mu, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia, în ianuarie 2021.

Varianta – B.1.621, conform numelui său ştiinţific – a fost clasificată până în prezent drept „variantă de monitorizat”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal.

Varianta Mu poate fi rezistentă la vaccinuri

OMS a declarat că varianta are mutații care indică un risc de rezistență la vaccinuri și a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a o înțelege mai bine. „Epidemiologia variantei Mu în America de Sud, în special cu circulația in paralel a variantei Delta, va fi monitorizată pentru modificări, a precizat OMS.

„Deși prevalența globală a variantei Mu printre cazurile secvențiate a scăzut și este în prezent sub 0,1%, prevalența în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant”,a precizat OMS.

OMS urmărește cu îngrijorare evoluția variantei Mu, de teamă că ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri. Circulația împreună a variantei Delta și variantei Mu în America de Sud va face de acum obiectul unei supravegheri speciale.

Denumită „Mu”, sau B.1.621, a fost descoperită pentru prima dată în Columbia, apoi a apărut și în alte zone din America Latină și, în cele din urmă, în Europa.

OMS a comunicat că această variantă prezintă mutații, care sugerează că ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri, dar sunt necesare studii suplimentare și mai aprofundate pentru a o examina cu atenție și a înțelege dacă poate reprezenta o amenințare egală sau mai mare decât varianta Delta, care este în prezent predominantă în întreaga lume.

„De la identificarea sa în Columbia, în ianuarie 2021, au existat câteva semnalări sporadice de cazuri ale variantei „Mu” și au fost raportate unele focare mai mari în alte țări din America de Sud și în Europa”, scrie în buletinul OMS.