E alertă totală în Bulgaria! Aproape toţi liderii ţării vecine, în frunte cu preşedintele şi premierul, au fost băgaţi în carantină.

Liderii Bulgariei au intrat în contact cu preşedintele Parlamentului, depistat pozitiv cu COVID-19

Totul s-a întâmplat după ce Nikola Minchev, preşedintele Parlamentului de la Sofia, a fost testat pozitiv cu COVID-19.

Imediat, toți participanții la Consiliul consultativ de securitate națională de luni au intrat în autoizolare, transmite Reuters.

Este vorba despre preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, prim-ministrul Kiril Petkov, dar şi miniștrii de Interne, de Apărare și de Finanțe, precum și un ministru adjunct de Externe și membri de rang înalt ai principalelor partide politice.

Inspectorul șef de sănătate Angel Kunchev a precizat că toţi cei care au participat la Consiliul de luni sunt sănătoşi, însă vor trebui să rămână în autoizolare, în urma testului pozitiv înregistrat de şeful Parlamentului.

Prim-ministrul, nevoit să lucreze de acasă. Cine îi va prelua o parte din atribuţii?

Premierul Kiril Petkov își va continua activitatea de la distanță, în timp ce atribuțiile sale care necesită prezență fizică vor fi preluate de vicepremierul Kalina Konstantinova, a transmis Guvernul de la Sofia.

“Premierul va fi în carantină, așa cum prevăd regulile”, a precizat un oficial guvernamental bulgar pentru jurnaliştii de la Reuters.

Bulgaria este ţara europeană cu cea mai scăzut rată de vaccinare, iar în ultimele zile numărul de cazuri zilnice de coronavirus a crescut puternic, mai ales ca urmare a răspândirii tulpinii Omicron.

Marți, 11 ianuarie, Bulgaria, o ţară cu aproape 7 milioane de locuitori, a raportat 6.761 de cazuri noi și peste 800 de persoane au fost transportate la spital în urma infectărilor cu SARS-CoV-2.

Scădere accelerată a populaţiei în Bulgaria! Semnal de alarmă de la experţii ONU

În altă ordine de idei, Bulgaria se confruntă şi cu o altă problemă extrem de gravă: o scădere masivă a populaţiei.

Potrivit primelor rezultate de la recensământul din 2021, populaţia ţării vecine s-a diminuat cu 11,5% în ultimii zece ani. Ar fi vorba de un minus de 844.000 de oameni, de la circa 7,3 milioane în 2011 la 6,5 ​​milioane în prezent.

Cauzele principale: rata scăzută a natalităţii, mortalitatea ridicată şi fluxul migraţional constant către ţările din Europa de Vest.

De mai mult timp, Bulgaria se află în atenţia ONU ca fiind una dintre ţările lumii cu cea mai rapidă scădere a populaţiei. Potrivit ONU, dacă trendul actual se va menţine, populaţia Bulgariei va ajunge la 5,4 milioane de persoane până în 2050.