Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat imediat că preşedintele rus este testat în mod regulat în vederea depistării noului coronavirus şi că ”totul este normal”. Potrivit News.ro, Vladimir Putin s-a întâlnit cu o săptămână în urmă cu acest medic, dr. Denis Proţenko.

Între timp, activiștii pentru libertatea de expresie din Rusia sunt din ce în ce mai îngrijorați, în contextul în care regimul de la Moscova se folosește de pandemia de coronavirus pentru a implementa noi modalități de supraveghere a cetățenilor.

Cel mai mediatizat instrument din arsenalul masiv al Moscovei este sistemul de recunoaștere facială. Implementat încă de la începutul acestui an, noul sistem de supraveghere a generat un dezacord nemaivăzut printre ruși, însă pandemia de coronavirus a mai temperat această atitudine.

Săptămâna trecută, Moscova s-a lăudat că a prins și amendat 200 de persoane care au încălcat carantina sau izolarea folosind aceste tehnologii de recunoaștere facială și sistemul său de supraveghere care folosește 170.000 de camere. Conform mass-mediei rusești, citată de Digi24, cei acuzați că au încălcat regulile au fost afară pentru mai puțin de o jumătate de minut înainte să fie prinși de camerele de supraveghere.

Sistemul este folosit, de asemenea, pentru a analiza conturile de pe rețelele sociale ale celor suspectați că sunt infectați cu coronavirus. Totodată, Rusia se folosește și de geolocalizare pentru a îi monitoriza pe infectați.