Acest studiu de „încercare” a fost conceput inițial ca o modalitate de a accelera testarea vaccinurilor, dar a ajuns să arate din nou dinamica imprevizibilă a virusului, relatează Bloomberg.

După doi ani de pandemie, aproximativ jumătate dintre americani încă nu au avut nicio infecție cu noul coronavirus, conform unor estimări. Așa numitul test de „încercare” și studii recente arată că unii oameni sunt „greu de infectat”.

Într-un astfel de studiu, s-a dovedit că doar 38% dintre persoanele nevaccinate care au locuit cu o persoană infectată au luat virusul. Procentul a fost de 25% pentru cei vaccinați.

Asta i-a făcut pe unii experți să se întrebe cine este vulnerabil la acest ultim val, provocat de subvarianta Omicron BA.2, care deja a dus la o creștere a cazurilor în nord-estul Statelor Unite.

Experții citați de New York Times au estimat că 45% dintre americani au avut Covid-19 în timpul valului Omicron și, prin urmare, au presupus că restul de 55% ar putea fi vulnerabili la subvarianta BA.2.

De ce unii se tot reinfectează, iar alții sunt complet imuni la Covid-19?

Dar din nou apare această dilemă. De ce oamenii care ar trebui să fie vulnerabili nu se infectează, iar cei care ar trebui să fie imuni în fața Omicron ajung să se reinfecteze.

Datele din studiul de „încercare” și contactele din gospodărie arată că este vorba de ceva mai mult decât vaccinarea care îi diferențiază pe cei care se infectează și se reinfectează de ceilalți, care rămân imuni la Covid-19.

Imunii la Covid tind să aibă mai multe celule imunitare

O explicație ar avea legătură cu răceala obișnuită. Răcelile sunt cauzate de numeroși viruși, inclusiv de patru coronavirusuri – 229E, NL63, OC43, HKU1. Un studiu recent publicat în Nature a arătat că oamenii ”imuni la Covid” tind să aibă mai multe celule imunitare, cunoscute sub numele de celule T, generate de infecții anterioare cu diferite coronavirusuri.

Alte studii au arătat contrariul: și anume că cei care au avut o răceală recentă provocată de un coronavirus ar putea fi mai vulnerabili la SARS-CoV-2.

Imunitatea stimulată de un virus similar ar putea ajuta la blocarea SARS-CoV-2 sau ar putea interfera cu răspunsul imunitar, prin creșterea producției de anticorpi care nu prea funcționează împotriva noilor amenințări.

„Cred că s-au făcut studii foarte bune care au venit cu cele mai bune argumente”, spune imunologul Danny Altmann de la Imperial College London.

Genele influențează modul în care sistemul nostru imunitar răspunde la orice virus

Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, genele influențează modul în care sistemul nostru imunitar răspunde la orice virus – în special o grupă de gene extrem de variabile, numite HLA (Human Leucocyte Antigens).

Fiecare individ posedă diferite grupe HLA, care dețin codul care permite celulelor să semnaleze sistemului imunitar că sunt infectate și că trebuie ucise. În celulele infectate, proteinele HLA se pot lipi de părți ale virusului și le pot expune în exteriorul unei celule, ca pe o țintă.

Persoanele cu anumite tipuri de gene HLA sunt mai puțin susceptibile de Covid simptomatic

Anumite studii anterioare au sugerat că persoanele cu anumite tipuri de gene HLA sunt mai puțin susceptibile de a avea Covid simptomatic. Un alt studiu a identificat modele genetice care expun unele persoane vaccinate la infecții severe cu Omicron.

Există și factori externi care influențează sistemul imunitar. De exemplu, animalele aflate sub anumite tipuri de stres sunt mai predispuse la boli infecțioase.

Acest lucru ar putea dezlega un alt mister, și anume de ce valurile pandemiei ba cresc, ba scad. Oamenii de știință au sugerat încă din toamna lui 2020 că eterogenitatea umană poate explica faptul că unele valuri ale pandemiei încep să scadă când o parte din oameni s-au infectat.