Alertă la Cernobîl! Trupele rusești au distrus instalația care procesa cele mai multe deșeuri radioactive

Agenția de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a declarat că rușii au „jefuit și distrus” laboratorul analitic central. Trebuie menționat că acesta procesa o mulțime de deșeuri radioactive, conform BBC.

De asemenea, autoritățile ucrainene au explicat într-o postare realizată pe Facebook că laboratorul avea „probe și eșantioane de radionuclizi foarte activi, care astăzi se află în mâinile inamicului”.

Înființarea laboratorului a costat aproximativ șase milioane de euro

Laboratorul, a cărui înființare a costat aproximativ șase milioane de euro, conținea „echipamente analitice valoroase” care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a mai spus agenția.

Amintim că Cernobîl are nevoie de o gestionare constantă, chiar dacă nu mai este o centrală electrică în funcțiune de când s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume, în anul 1986.

Trupele rusești au capturat fosta centrală în primele zile ale războiului, luna trecută, și au ținut angajații acolo timp de săptămâni întregi înainte ca unii să fie eliberați.

Totodată, fostul sit nuclear rămâne o mare preocupare după ce parlamentul ucrainean a raportat la începutul acestei săptămâni că în apropierea centralei au izbucnit incendii de pădure, care au fost detectate în imaginile din satelit.

Există riscul ca radiațiile de la centrala Cernobîl să crească

Compania nucleară din Ucraina a transmis anterior că nivelul de radiații din jurul centralei de la Cernobîl poate să crească în orice moment. Într-o declarație făcută publică de Sky News, compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească”, în contextul în care sistemele de monitorizare a radiațiilor nu funcționează.

Pe de altă parte, sursa citată mai anunță și că nu există date despre starea actuală a poluării cu radiații, iar acest lucru face imposibilă o reacție în fața amenințărilor.

„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări”, a precizat compania într-o declarație preluată de Sky News.

În acest context, CNCAN a spus la momentul respectiv că toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale .

„În prezent, toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale şi în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean”, a transmis CNCAN.