Alertă de radiații în Europa. Compania nucleară din Ucraina vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit sursei citate, nivelul de radiații din jurul centralei de la Cernobîl poate să crească în orice moment.

Într-o declarație făcută publică de Sky News, compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a avertizat că nivelurile de radiații din jurul centralei nucleare de la Cernobîl „riscă să crească”, în contextul în care sistemele de monitorizare a radiațiilor nu funcționează. Pe de altă parte, sursa citată mai anunță și că nu există date despre starea actuală a poluării cu radiații, iar acest lucru face imposibilă o reacție în fața amenințărilor.

Situația de la Cernobîl

„Nu există date privind starea actuală a poluării cu radiații a mediului din zona de excludere, ceea ce face imposibilă o reacție adecvată la amenințări”, a precizat compania într-o declarație preluată de Sky News.

Amintim faptul că tragedia care a avut loc în urmă cu mai bine de 30 de ani riscă să se repete dn nou. În 1986, centrala a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986. Acum, aceasta a fost preluată de forțele rusești la 24 februarie, iar situația rămâne incertă.

La finalul săptămânii trecute, Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina a informat că conexiunea amplasamentului Cernobîl cu reţeaua naţională de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, alimentarea din generatoare diesel de urgenţă nemaifiind necesară.

România este în pericol?

„În prezent, toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale şi în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean”, a transmis CNCAN.

Referitor la situația din România, CNCAN a adăugat că nivelul radiaţiilor nucleare este monitorizat continuu de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă.

„În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, mai arăta sursa citată.