În partea a doua a cursei pentru funcția de procuror european, se produsese o modificare care nu mai permitea membrilor forului legislativ să aibă drept de vot asupra candidatului pentru șefia Parchetului European, acest vot urmând să fie susținut doar de coordonatorii grupurilor politice.

Acest lucru însemna un vot susținut de mai puține persoane, astfel încât creșteau suspiciunile că această cursă este una aranjată pentru unul din cei trei candidați, în speță Laura Codruța Kovesi.
Însă, în urma contestației formulate de coordonatorul grupului S&D, membrii forului legislativ vor fi incluși în mecanismul de vot.
Astfel, Comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European vor vota asupra șefiei Parchetului European. Comisia CONT va vota după audierea de marți a candidaților, iar cea LIBE miercuri dimineață.
Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a afirmat, pentru MEDIAFAX, că în urma votului majoritar din Comisia LIBE, forul european va avea o ședință miercuri dimineață, în jurul orei 11.00, ora Bruxelles-ului, pentru a acorda un vot în ordine descrescătoare asupra celor trei candidați.
Comisia CONT va vota, după ora 19.30, la finalul audierilor de marți a celor trei persoane înscrise în competiția pentru funcția de procuror-șef european.
Dacă votul în Comisiile CONT și LIBE diferă de cel al Consiliului UE, atunci vor fi negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE, a explicat Zoană.
Laura Codruța Kovesi va fi audiată, marți, în ședința Comisiilor LIBE și CONT din Parlamentul European, pentru funcția de procuror-șef european. Conform agendei oficiale afișate pe site-ul Comisiei LIBE, audierea celor trei candidați pentru șefia Parchetului European va avea loc în intervalul orar 16.30-19.30, ora României.

Te-ar putea interesa și: