InfoCons anunță că pe data de 8 octombrie 2021, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice, începând cu anul 2022, utilizarea aditivului alimentar E171 – dioxid de titan.

E171 este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală, care se prezintă sub forma unui praf alb. El este utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produse și totodată este admis a se folosi conform reţetelor în toate categoriile de produse alimentare. El se utilizează şi în pasta de dinţi, ca agent de albire, arată sursa citată.

Propunerea Comisiei Europene este bazată pe avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară prin care se aduce la cunoștința consumatorilor faptul că E171 NU mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate, arată InfoCons.

În ceea ce privește produsele în care se regăsește aditivul alimentar E171, conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:

Produsele în care se regăsește E171

  • Gumă de mestecat;
  • Patiserie (de exemplu cozonac);
  • Supe;
  • Paste tomate tip bulion;
  • Suplimente alimentare.

InfoCons precizează că a adus la suprafață acest subiect încă din 2019, atunci când Franța a înaintat propunerea de a interzice aditivul alimentar E171. În ceea ce privește noua decizie luată de UE, aceasta va intra în vigoare la începutul anului 2022, în cazul în care nu se vor aduce obiecții din partea Consiliului sau a Parlamentului European până la sfârșitul anului acesta.

Eliminarea aditivului alimentar E171 se va realiza într-o manieră treptată în primele 6 luni ale acestui an, ca mai apoi să se aplice o interdicție totală de folosire a acestuia în produsele alimenatare, arată InfoCons.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons a făcut o serie de declarații în acest context. El susține că fiecare produs conține o anumită cantitate de astfel de ingrediente, însă cantitățile mult prea mari pot deveni otravă.

În acest context, el a făcut apel la responsabilitate, recomandându-le consumatorilor să citească eticheta înainte de a achiziționa un produs pentru cei dragi.

„Să nu uitam că orice produs sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri”, spune Sorin Mierlea– Președinte InfoCons.