Aflat la Adunarea Generală a ONU de la New York, Imran Khan, premierul Pakistanului, a avertizat liderii mondiali că tensiunile existente în regiunea Kashmir, între Pakistan şi India, pot ajunge până la un conflict nuclear, informează agenţia Reuters.

În luna februarie a acestui an, disputa teritorială asupra regiunii Kashmir a ajuns pe muchie de cuţit, după ce India a bombardat teritoriul Pakistanului şi ambele state au ridicat în aer avioanele de luptă. Conflictul a fost temporar dezamorsat de decizia Guvernului de la Islamabad de a elibera un pilot indian prăbuşit pe teritoriul pakistanez, însă totul s-a reaprins când India a decis să elimine din Constituţie un articol care prevedea semi-autonomia teritoriului din Kashmir aflat sub control indian.

Prim-ministrul pakistanez îl acuză de fascism pe omologul său indian, Narendra Modi, şi spune că decizia statului vecin vine din ideologia naţionalistă hindusă a premierului Modi. Imran Khan a declarat la New York că: „Acesta este doar începutul, situaţia se va înrăutăţi şi există potenţialul ca două ţări care deţin arme nucleare să ajungă faţă în faţă la un anumit punct. Tocmai de aceea, am simţit că este foarte important să atragem atenţia liderilor mondiali şi unui forum cum este Adunarea Generală a ONU asupra evenimentelor din Kashmir.”

Premierul Imran Khan a cerut ajutor, pentru dezamorsarea conflictului, liderilor SUA, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii. Preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat dispus să medieze conflictul teritorial dintre India şi Pakistan, cu condiţia ca cele două ţări să ajungă la un acord.

Declaraţia integrală a premierului pakistanez, făcută la Adunarea Generală a ONU de la New York, poate fi urmărită aici.