Turcia a efectuat o serie de atacuri aeriene, luni şi marţi, contra unor rebeli din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, a anunţat Ministerul turc al Apărării, relatează AFP. Aviaţia turcă a efectuat o serie de bombardamente luni seara şi în nopatea de luni spre marţi şi a ucis 12 ”terorişti separatişti”, o expresie pe care Ankara o foloseşte pentru a desemna membrii PKK, a anunţat ministerul.

PKK luptă într-o sângeroasă gherilă împotriva Turciei din 1984, iar Ankara efectuează cu regularitate raiduri împotriva bazelor armate ale formaţiunii, situate în zone muntoase în nordul Irakului, scrie news.ro.

PREGĂTIRILE ÎN VEDEREA UNEI OPERAŢIUNI MILITARE ÎN SIRIA, FINALIZATE

Aceste ultime bombardamente intervin în contextul în care Ankara pare pe punctul de a lansa o operaţiune militară în Siria împotriva altei grupări armate kurde, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG). Toate pregătirile în vederea unei eventuale operaţiuni militare în nord-estul Siriei s-au încheiat, a anunţat luni seara Ministerul turc al Apărării, care subliniază că înfiinţarea unei ”zone de securitate” este esenţială în stabilitatea regiunii, relatează Reuters.

Instituirea unei ”zone de securitate” este esenţială în stabilitatea şi pacea regiunii şi care le va permite sirienilor să trăiască în securitate, a subliniat luni diplomaţia turcă pe Twitter. Turcia consideră YPG drept o aripă siriană a PKK şi denunţă adesea deplasări de combatanţi şi armament între cele două grupări între Siria şi Irak. Turcia consideră YPG drept o grupare ”teroristă”, însă ţările occidentale îi susţin pe combatanţii kurzi, care au fost vârful de lance în lupta, în Siria, împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Însă, în urma declaraţiilor de duminică ale Casei Albe, ulterior nuanţate, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că o incursiune ar putea avea loc în orice moment.