DSP Suceava a indentificat 60 de oameni care au luat contact cu IPS Pimen, iar pentru 37 din ei au venit deja testele de COVID-19. Cinci au ieșit pozitive. Este vorba despre patru angajați ai Arhiepiscopiei și de un preot.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, a anunţat, luni seara, Grupul de Comunicare Strategică.

Înaltul prelat a fost transferat de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava la Institutul „Matei Balș” luni noapte, cu un elicopter care aparține unității speciale de aviație a MAI. Medicii de la Suceava au luat această decizie deoarece ÎPS Pimen are o formă de boală medie, care poate evolua cu ușurință spre o formă severă, având în vedere vârsta sa, de peste 90 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a mai spus că toate informaţiile despre starea de sănătate a ÎPS Pimen pot fi oferite exclusiv de medicii care îl îngrijesc la Spitalul „Matei Balş”. „Ştim în acest moment că are o pneumonie medie-severă, că are o simptomatologie clară de contaminare cu Covid şi că vârsta sa venerabilă îl vulnerabilizează”, a afirmat Vasile Bănescu.

Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, în 25 august 1929, Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, în 25 august 1929, el a devenit călugăr în 1951. Şi-a efectuat studiile medii la liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a efectuat studii de specializare la Universitatea din Koln.

Pe 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. El a redeschis mai mult lăcaşuri care fuseseră închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.

ÎPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost distins de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.