Astfel, au fost oprite temporar de la vânzare 1.800 de kilograme de cuburi din depozitele a doi producători, precum şi peste 5000 de pungi cu gheaţă comercializate deja în magazine, se arată într-un comunicat al ANPC, citat de news.ro.

„În perioada 7 – 11 mai  comisarii ANPC au efectuat un control în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor, la operatori economici care produc în unităţi proprii gheaţă alimentară, atât pe raza municipiului Bucureşti, cât şi la operatorii  economici din judeţele Giurgiu şi Constanţa. În urma acestei acţiuni au fost oprite temporar de la comercializare 1800 kg de cuburi de gheaţă aflate în depozitele a doi producători, precum şi o cantitate de 5372 pungi cu cuburi gheaţă de 1 sau 2 kg aflate la comercializare în marile magazine”, anunţă ANPC, fără a menționa numele celor doi producători.

De asemenea, au fost prelevate eşantioane care au fost  trimise la analize şi supuse expertizei la Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor Laborator Larex Bucureşti. Analizele efectuate au determinat modificări ale următorilor parametri: „Clostridium perfringers, ufc/100 ml prevăzut: 0, determinat: 2 (ambalaj de 1 kg) şi  4 (ambalaj de 2 kg); bacterii coliforme, ufc/250 ml prevăzut: 0, determinat:  284 (ambalaj de 5 kg); NTG (n.r. – numărul total de germeni mezofili – indicator global care permite aprecierea încărcării apei cu floră de diverse origini care sunt responsabile de transmiterea infecţiilor pe calea apei), ufc/100 ml prevăzut: 20, determinat: 29 (ambalaj de 1 kg) şi 31 (ambalaj de 2 kg); NTG, ufc/ml la – 22 grade C, prevăzut max. 100, determinat: 1245 (ambalaj de 5 kg); -37 grade C, prevăzut max. 20, determinat: 65 (ambalaj de 5 kg)”, conform ANPC.

„Având în vedere faptul că analiza în cazul depăşirii parametrilor microbiologici excede sfera de competenţă a ANPC, instituţia noastră va transmite cazul prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje”, anunţă ANPC.