Cu o săptămână înaintea scrutinului, majoritatea sondajelor îl indicau drept favorit în intenţiile de vot pe actualul şef al statului, însă Capriles, în vârstă de 40 de ani, a reuşit să recupereze o bună parte a avansului deţinut de adversarul său, astfel încât reprezintă în momentul de faţă cea mai mare ameninţare electorală pe care Hugo Chavez trebuie să o înfrunte de la prima sa victorie, la sfârşitul anului 1998.
Charismaticul preşedinte venezuelean, ţintă în 2002 a unei tentative de lovitură de stat, apoi lovit de o maladie canceroasă pentru care a fost supus la două intervenţii chirurgicale şi intense tratamente medicale în ultimele 15 luni, a promis că în cazul victoriei va face ‘ireversibilă revoluţia socialistă’ în viitorul mandat de şase ani.
În fruntea celor mai mari rezerve de petrol ale lumii, liderul stângii radicale latino-americane, în vârstă de 58 de ani, beneficiază încă, după 13 ani la putere, de o puternică susţinere populară, în special datorită numeroaselor programe sociale introduse, finanţate din veniturile petroliere.
Învestit în luna februarie de circa 30 de partide de opoziţie, de dreapta ca şi de stânga, Henrique Capriles a promis să pună capăt clivajului politic între susţinătorii şi contestatarii lui Chavez, să lupte împotriva insecurităţii endemice şi să reconcilieze sectoarele de stat şi particular, inspirându-se din modelul de centru-stânga brazilian.
Cele 13.800 de birouri de vot, dotate cu maşini electronice ca o garanţie împotriva fraudelor, vor fi deschise între orele 06.00 (13.30, ora României) şi 18.00 (luni, 01.30, ora României). Cu toate acestea, secţiile de votare sunt obligate să rămână deschise până ce vor fi votat toţi alegătorii prezenţi la faţa locului.
Din acest motiv, candidaţii, dar şi Consiliul electoral naţional (CNE) i-au îndemnat pe cetăţenii cu drept de vot să se prezinte la urne cât mai devreme cu putinţă, pentru a nu întârzia anunţarea rezultatelor, aşteptate la circa trei ore după închiderea ultimei secţii.
Totuşi, CNE nu va anunţa rezultatele înainte ca ‘tendinţa să fie ireversibilă’, a avertizat consiliul.
Peste 139.000 de militari vor fi mobilizaţi în ţară, în timp ce graniţele au fost închise de sâmbătă pentru ‘persoane şi vehicule’ pentru a garanta securitatea scrutinului ce se va desfăşura sub privirile a zeci de mii de observatori ai ambelor tabere şi organismelor independente, cărora li se adaugă 200 de ‘supraveghetori’ internaţionali.
Granițe închise
Venezuela și-a închis graniţele pentru ‘persoane şi vehicule’ ca măsură de securitate înainte de scrutinul prezidenţial, a anunţat ministrul de interne Tarek El Aissami. Autorităţile au decis ‘să restricţioneze trecerea peste graniţă şi a vehiculelor pe la punctele de frontieră ale Venezuelei cu începere de sâmbătă de la ora /locală/ 12.00 (19.30, ora României) până duminică la ora 23.59’ (luni, 07.29, ora României), a precizat ministrul.
Măsură va fi dusă la îndeplinire de armată la frontierele cu Brazilia, Columbia şi Guyana. Venezuela obişnuieşte să îşi închidă graniţele în ziua alegerilor.
Tot ca măsură de securitate, civililor li s-a interzis să poarte arme de vineri după-amiază până luni după-amiază, perioadă în care nu pot fi vândute băuturi alcoolice. Poliţiştii au fost consemnaţi în cazărmi şi trecuţi sub autoritatea armatei.
Pe de altă parte, ‘sunt interzise reuniunile publice care pot afecta procesul electoral’, a anunţat sâmbătă pe contul său Twitter ministrul apărării Henry Rangel Silva.
Aproximativ 139.000 de militari sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea scrutinului la care preşedintele în exerciţiu, Hugo Chavez, este considerat învingător, chiar dacă rivalul său, Henrique Capriles Radonski, a redus diferenţa în sondaje spre sfârşitul campaniei electorale.
Sursa: Agerpres