„Albania ar trebui sa-si prezinte in acest an cererea pentru admiterea in Uniunea Europeana. Cehia sustine un astfel de demers, mia ales ca succesele economice ale Albaniei sunt evidente pentru oricine” a declarat preesdintele ceh Vaclas Klaus dupa o intalnire cu premierul albanez Sali Berisha, in cadrul forumului de la Davos.

Premierul Berisha a confirmat cu aceasta ocazie faptul ca tara sa are in plan sa depuna, chiar in perioada presedintiei cehe (ana in iunie 2009), solicitarea pentru recunoasterea statutului de tara candidata la Uniunea Europeana. La Davos, Berisha a primit asigurari si din partea Suediei (care va prelua presedintia europeana) ca, in cazul in care nu va reusi sa depuna solicitarea in timp util, o va putea face fara probleme si pana in decembrie.

In prezent, statutul de tara canditata este detinut de Croatia, Macedonia si Turcia. Dintre acestea, Croatia are cele mai mari sanse, urmand sa adere la blocul comunitar in 2011. De asemenea, Muntenegru a mai depus solicitarea de aderare, asteptand raspunsul Comisiei Europene. In plsu, o alta tara care a mai anuntat faptul ca va depune solicitaera in timpul presedintiei cehe este Serbia.