Programul de austeritate impus de finanțatorii externi, în cazul Greciei așa numita Troika, compusă din Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană (BCE), nu a făcut decât să ducă țara în sărăcie, iar moneda euro în impas.

Toți sunt responsabili pentru acest dezastru, însă în special guvernul german, care a dat semnale și apoi a afirmat că băncile private trebuie să adopte o mare parte din datoria Greciei.

Dar ce urmează? Există două posibilități. Salvatorii și-ar putea suspenda plățile. Dacă Grecia nu are bani și nu face rost de noi sume, probabil că guvernul de la Atena va mai avea o singură opțiune – să revină la vechea sa monedă națională. Drahma ar ieftini viața și producția în Grecia mai rapid decât ar putea-o face toate reformele și măsurile de austeritate atâta timp cât grecii folosesc moneda euro.

Falimentul? Nu ar surprinde pe nimeni

Există semnale că salvatorii europeni s-au împăcat deja cu acest scenariu. Acest lucru s-a văzut atunci când ministrul german de finanțe a lansat ideea numirii unui comisar european pentru Grecia. Puternicul "nu" venit de la Atena este privit la Berlin ca un semnal că mulți greci au început să accepte mai degrabă falimentul decât să-și piardă demnitatea.

Însă, există un alt motiv pentru care salvatorii încă mai ezită: încă nu este foarte clar dacă falimentul Greciei ar târî și alte țări din zona euro în abis și, în final, întregul "club".

Și, deoarece nimeni nu știe ce s-ar putea întâmpla, există un al doilea răspuns la întrebarea "Ce urmează?" Acesta este: Gândește cutezător ("think big"). Zona euro ar putea acorda guvernului grec o perioadă de grație de câțiva ani pentru plata datoriei și, în acest fel, să creeze un Plan Marshall pentru această țară.

Grecia ar obține o administrație funcțională, un sistem electronic de control al taxelor și impozitelor și un registru al terenurilor. Acest lucru ar putea lua doi ani sau mai mult, însă avantajele sunt evidente : zona euro nu se destramă, iar speculatorii nu au spațiu de atac.

Business as usual

Mai mult decât atât, un asemenea plan ar reprezenta un semnal pentru companii să investească din nou în Grecia, în acest fel urmând să beneficieze toată populația Greciei. Însă, este adevărat că această soluție este scumpă, poate chiar foarte scumpă. Guvernele statelor din zona euro trebuie să fie curajoase din nou și să le explice cetățenilor lor că salvarea Greciei în acest moment costă bani.

Desigur, există și a treia posibilitate, care ar fi cea mai rea dintre toate: să se acționeze ca de obicei ("business as usual"). Ar fi fatal, deoarece asta nu înseamnă că nu s-ar ajunge până la urmă la faliment, însă cu niște costuri mult mai mari pentru toată lumea.