Directorul general de la Airbus, Fabrice Brégier, a informat joi, într-o conferinţă de presă, că anul trecut constructorul european a livrat un număr record de 588 aparate (cu 10% mai mult faţă de 534 aparate în 2011) şi a primit comenzi nete pentru 833 aparate, peste aşteptările iniţiale de 650 de aparate. Cu toate acestea, comenzile înregistrate de Airbus anul trecut au înregistrat o scădere de 43% comparativ cu nivelul record de 1.419 comenzi înregistrat în 2011.

În schimb, rivalul Boeing a livrat anul trecut 601 aparate, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată în ultimii zece ani, grupul american a livrat mai multe avioane decât Airbus. De asemenea, anul trecut Boeing a primit comenzi nete pentru 921 de avioane. Conform acestor cifre, în 2012 Airbus a controlat doar 41% din piaţă faţă de 64% în 2011.

Singura contraperformanţă s-a înregistrat însă în cazul modelului super-jumbo A380, cel mai mare avion de pasageri din lume. La începutul anului, Airbus intenţiona să vândă 30 de aparate de acest fel, însă la sfârşit a vândut doar nouă unităţi după descoperirea unor probleme la aripă. Însă, potrivit directorului general Fabrice Brégier problemele au fost rezolvate astfel că, în acest an, Airbus intenţionează să vândă 25 de avioane A380.

De asemenea, Fabrice Brégier a declarat că primul exemplar al noului avion de pasageri A350 ar urma să facă primul zbor la mijlocul acestui an, în condiţiile în care aparatul cu care ar urma să concureze direct, modelul Boeing 787 Dreamliner, a fost blocat la sol de autorităţile americane din cauza riscului de incendiu.
Sursa: Agerpres