Aplicarea legii cu privire la roviniete face ravagii în rândul şoferilor. Mai ales după introducerea sistemului electronic (camere de luat vederi), numărul amenzilor aplicate de CNADNR a crescut exponenţial. Bunăoară, numai în perioada mai – octombrie 2011, au fost întocmite 341.267 de procese verbale de contravenţie, pentru tot atâţia şoferi surprinşi fără roviniete pe diferite drumuri din ţară, scris Evenimentul zilei.

De departe, locul în care s-au înregistrat cele mai multe autovehicule circulând fără roviniete este Km 48+800, pe DN 1, în apropierea localităţii Româneşti, din judeţul Prahova. În doar 5 luni, camera video montată aici de CNADNR a surprins peste 100.000 de şoferi fără roviniete. Alte locuri “periculoase" sunt Autostrada A2, Km 12+450 Glina(41.272 de amenzi în aceeaşi perioadă), DN 2, Km 115+80, Mărăcineni, judeţul Buzău(40.891 de amenzi ) ş.a.

Amenzi usturătoare

Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt usturătoare. De exemplu, pentru autoturisme amenda este de 250 de lei, plus 28 de euro- aşa-numitul “tarif de despăgubire" pentru CNADNR. Încasările sunt pe măsură. Numai din tariful de despăgubire, CNADNR a încasat în perioada ianuarie -decembrie 2011 suma de 18.280.742, 88 l RON. Din aceste încasări, 10 la sută intră la bugetul statului, iar 90 la sută revin CNADNR ca "venituri extrabugetare".

Există cazuri în care acelaşi şofer, cu aceeaşi maşină, a fost amendat de zeci de ori, fără să ştie. “Este aberant, ne-a declarat C.T. din Bucureşti, am primit acum, în martie, 12 amenzi pentru 6 drumuri pe care le-am făcut în afara Capitalei în septembrie anul trecut. M-au fotografiat şI apoi m-au amendat şi la dus şi la întors. Fiecare proces verbal mi-a fost pus în cutia poştală cu cel mult două- trei zile înainte de a interveni prescrierea".

Citiţi mai mult pe EVZ.