Metodele utilizate merg de la asocierea cardului de debit contului curent, reducând costurile de administrare şi pentru Internet Banking, până la recompense acordate la efectuarea de cumpărături cu cardurile de credit, reduceri la comercianţii parteneri sau oferirea unui card de credit la contractarea unui credit ipotecar.
Clienţii care au un cont de salariu la RBS, spre exemplu, sunt atraşi să acceseze la pachet şi serviciile de iBanking şi iStatement. În plus, nu plătesc comision în cazul retragerii de numerar de la orice bancomat şi nici taxă de emitere sau comision de administrare pentru cardul de debit şi contul curent. Banca a lansat în 2010 cardul de credit VISA şi programul „Spend & Earn“ ataşat cardului, prin care clienţii primesc înapoi până la 2% din valoarea cumpărăturilor efectuate lunar.
Philippe Lelarge, director executiv al Departamentului strategie şi marke­ting din BRD, afirmă că „din punctul de vedere al ofertei, piaţa bancară s-a dezvoltat semnificativ, iar în prezent diferenţele între bănci nu mai sunt atât de vizibile. Astfel, este de aşteptat să aibă loc o migraţie din sfera de atragere de noi clienţi către cea de menţinere a celor existenţi pentru o perioadă cât mai lungă“. BRD oferă clienţilor diverse programe de fidelitate/reduceri la comercianţii parteneri, care sunt ataşate cardurilor Punct Card, Cardul ISIC, cardul Gecad.
Prin ofertele băncii Carpatica (BCC), clienţii pot avea atât carduri de debit sau de credit asociate conturilor curente în lei sau în valută, cât şi serviciul de Internet Banking la costuri reduse. Astfel, BCC a introdus în portofoliul său pachetele de produse ContE, ContE+ şi Top, prin care oferă clienţilor toate aceste produse la pachet, la costuri reduse cu până la 38%, faţă de achiziţionarea separată a lor. Pachetul ContE include un cont curent, un card de debit în lei ales de client şi serviciul de Internet Banking. Pachetul ContE+ aduce suplimentar un card de credit, iar pachetul Top cuprinde un cont în lei, unul în euro şi unul în altă valută la alegere, un card de debit Business Lider, un card de debit în euro, un card de credit şi Internet Banking.
De asemenea, până la 31 decembrie, clienţii primesc înapoi 0,5% din valoarea cumpărăturilor de minimum 100 lei efectuate cu Cardul de Credit BCC Visa Classic. În cazul creditului de refinanţare OneSmart, clienţii beneficiază de dobândă 0% şi perioadă de graţie în primele trei luni, pentru cererile de credit depuse la unităţile băncii până la 31 decembrie.
Millennium Bank oferă carduri de credit pentru clienţii care au luat credite ipotecare. În plus, banca percepe dobânzi mai mici la creditele ipotecare şi creditele de nevoi personale cu ipotecă pentru clienţii care au conturi de salariu. Marja aplicată de bancă este cu 0,5% mai mică pentru această categorie de clienţi. De asemenea, deţinătorii de conturi de salariu beneficiază de comisioane mult mai mici pentru tranzacţiile efectuate. Tot printre băncile cu beneficii asociate contului curent, Intesa Sanpaolo are în oferta din 2008 un pachet de produse cu comision zero de retragere la orice ATM din lume, pachet ce conţine cont curent, card de debit şi Internet Banking.
„Băncile vor acorda o atenţie mult mai mare programelor de loializare şi de păstrare a clienţilor, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi români sunt sensibili la costuri şi încearcă să-şi optimizeze şi să-şi diminueze cheltuielile“, susţin reprezentanţii băncii Intesa.
Piaţa bancară s-a dezvoltat semnificativ. Este de aşteptat să aibă loc o migraţie de la atragerea de noi clienţi la menţinerea celor existenţi pe termen lung.
Philippe Lelarge, director executiv al Departamentului strategie şi marketing, BRD