Situația se anunță a fi una la fel de nefavorabilă în continuare. Potrivit datelor legate de prognoză, începând cu data de 23 mai 2025, ora 18:00, se anunță un nou episod de instabilitate atmosferică, cu precipitații abundente și risc ridicat de grindină. Sesizări și scrisori au realizat numeroase asociații sau reprezentanți din agricultură, prin care cer Guvernului și Ministerului Agriculturii să ia măsuri concrete și să reactiveze Sistemul Național Antigrindină, care poate feri mulți fermieri de problemele cauzate de fenomene extreme.

Cereri din partea fermierilor

O informație recentă a venit din partea Asociației Producătorilor Agricoli din Dolj, care a trimis o sesizare ministrului Agriculturii. În sesizare se cere „urgent opriți dezastrul generat de decizia abuzivă și ilegală de oprire a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor”. Asociația agricolă spune că între 22 și 26 mai vor fi averse torențiale, vijelii și grindină. Astfel, se dorește chiar de astăzi activarea sistemului antigrindină.

Prognoză meteo 23 mai. Sursă foto: Arhivă

De asemenea, Clubul Fermierilor Români a trimis scrisori și solicitări către conducere în care se cere reactivarea sistemului antigrindină, care a fost sistat de anul trecut. „Având în vedere condițiile meteorologice actuale, semnalăm cu mare îngrijorare faptul că, de la  începutul anului, mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de căderi de grindină, inclusiv  în zone care ar fi trebuit să fie protejate de sistemul național antigrindină, dacă acesta ar fi fost operațional. De asemenea, prognoza meteo oficială actuală indică o probabilitate foarte ridicată de apariție a fenomenelor de grindină pe întreg teritoriul țării. Fără posibilitatea de a interveni prin utilizarea Sistemului Național Antigrindină, contextul meteorologic actual amenință grav atât culturile vegetale și horticole din țară, cu un impact economic extrem de negativ imediat și pe termen lung”, se arată în scrisoarea trimisă prim-ministrului pe data de 7 mai.

Exemple în alte țări

Potrivit datelor, Sistemul Național Antigrindină este face parte din infrastructura critică națională, având rol strategic. Ultimele sisteme de rachete asigură atât prevenirea formării grindinei, cât și stimulează precipitațiile. Astfel, aceste sisteme nu au un impact negativ asupra mediului. Având în vedere spusele specialiștilor, întreruperea sistemului antigrindină afectează securitatea alimentară.

Aceste sisteme nu reprezintă un lucru nou sub soare. Tot mai multe țări au implementat sisteme de combatere a fenomenelor periculoase. Acestea au avut ca scop principal reducerea pagubelor provocate de grindină la nivelul agriculturii. Croația, Ungaria, Serbia sau Franța sunt exemple de țări care utilizează astfel de tehnologii.

Știință și agricultură

Țările din afară aplică diferite metode, de la cea a rachetelor antigrindină și generatoarelor terestre și până la intervenții aviatice. De exemplu, în Republica Moldova, sistemul este coordonat de minister și serviciile meteorologice specializate. În plus, suprafețele protejate cu sistemul antigrindină ajunge până la 1,5 milioane de hectare. În România, s-a decis renunțarea totală la aceste sisteme care protejează zonele agricole vulnerabile în fața vremii.

„Am susținut întotdeauna și susținem sistemul antigrindină. Susținem știința și ne bazăm pe ea. Agricultura este știință, iar progresul vine din cuceririle științifice, atât pe genetică, cât și pe cercetarea de orice tip pentru produse de protecție a plantelor. Trebuie să folosim știința în combaterea fenomenelor severe de grindină. Vedem că alte țări folosesc de zeci de ani un astfel de sistem, nu au fost astfel de manifestări. Înțelegem îngrijorarea unora pentru faptul că există secetă. Totuși, există secetă și acolo unde nu sunt sisteme antigrindină instalate. Spre exemplu, sudul României nu are instalate aceste sisteme și seceta cea mai mare este în această zonă. Nu înțelegem această aversiune pentru sistemele antigrindină. Noi bănuim că sunt alte interese, nu neapărat cele care au fost enunțate de așa-ziși reprezentanți ai fermierilor. Acele semnături au fost strânse cum au fost și ar trebui ca organele statului să se întrebe dacă au fost luate în cunoștință de cauză”, a explicat Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Culturile de viță de vie, cele mai afectate

De-a lungul anilor, fermierii au investit în culturi și tehnologii agricole, unele investiții realizate cu fonduri europene, pentru a reduce riscurile și pentru a-și putea respecta angajamentele față de clienți. Potrivit experților, cele mai afectate sunt culturile de viță de vie, dar și pomicultura și legumicultura. Protecția împotriva grindinei le-a oferit fermierilor siguranță.

„Referitor la ceea ce spune ministerul că nu va mai finanța aceste sisteme, cred că este o greșeală. Gândiți-vă că avem 40.000 de hectare de viță de vie cu investiții mari din fonduri europene. S-au cheltuit și investit sume imense de bani în această activitate. Nu este ca orice activitate agricolă, unde poți să reiei ciclul chiar și în timpul unui an agricol. Acolo vița de vie este foarte afectată de grindină. Acum, avem și legume, spații protejate, acestea pot fi afectate foarte mult de grindină. Avem și teren liber, plantații. Acest sistem antigrindină nu a fost gândit doar pentru agricultură și numai pentru agricultură. Nicio țară din lume nu îl folosește doar pentru agricultură”, a precizat Ionel Arion.

Decizie fără argumente

Potrivit spuselor lui Ionel Arion, decizia de a nu dori continuarea activității sistemului antigrindină a fost realizată fără argumente clare bazate pe studii. „Am trimis și noi solicitări de activare a sistemului. Am primit răspuns că momentan nu se vor lua alte decizii. Ideea este că nu s-a alocat niciun buget pentru acest lucru anul acesta și nici nu știu dacă se va aloca. Am susținut mereu funcționarea lui. Sistemul este funcțional pe baze științifice, nu așa cum colegii noștri au luat decizia de a nu susține sistemul, fără studii, nefiind luate în calcul date reale. Trebuie să ne bazăm strict pe știință în deciziile pe care le luăm și nu pe orice fel de amănunte gândite și decizii luate advoc pentru că dă bine unora sau altora”, a precizat președintele Pro Agro.