În timp ce convoiul avansa spre capitala poloneză venind din est şi din sud, alţi agricultori blocau deja circulaţia pe mai multe drumuri de acces spre Varşovia.

Ca semn de solidaritate cu fermierii, minerii, aflaţi şi ei de mai multe săptămâni în conflict cu angajatorii lor, au ridicat două baraje rutiere în Silezia, dintre care unul pe şoseaua naţională ce duce spre Varşovia. Poliţia a organizat aici o circulaţie alternativă.

Agricultorii polonezi protestează împotriva scăderii preţurilor la carnea de porc ca urmare a embargoului din partea Rusiei, împotriva penalităţilor pentru depăşirea producţiei de lapte şi a pierderilor suferite de producătorii de carne halal după interzicerea abatajului ritualic în 2013 (autorizat din nou în decembrie anul trecut).

Reuniţi la apelul unui nou lider al fermierilor, Slawomir Izdebski, de la sindicatul OPZZ, agricultorii polonezi cer de asemenea demisia ministrului agriculturii, Marek Sawicki.

Acesta din urmă i-a invitat pe manifestanţi la negocieri, la începutul după-amiezii.

Primii manifestanţi s-au reunit deja în faţa Ministerului Agriculturii, protejat de numeroşi poliţişti. Pe o pancartă poate fi citit 'Agricultura falimentează, Ministerului nici că-i pasă'.

Potrivit analiştilor, aceste mişcări de protest trebuie puse în legătură cu începutul campaniei electorale pentru scrutinul prezidenţial din 10 mai şi cu legislativele din toamnă.

AGERPRES